Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
13/03/2018 12:09:06 - 13/03/2018 12:09:06 - 16054 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü işbirliğinde “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif’i Anma” başlıklı panel düzenlendi.

Kayalı Yerleşkesi Hasan Zan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele;  55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay A. Cihan UZUN, Kırklareli Belediye Başkan Vekili Mehmet GİDER, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Ozan KAYA, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Kırklareli Emniyet Müdürü Erkin ADALAR, İl Jandarma Komutanı J.  Alb. Kadir OĞUZ, kamu kurumlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve denetimli serbestlik tedbiri altındaki hükümlüler katıldı.

Moderatörlüğünü öğretim üyemiz Dr. Öğretim Üyesi Ali KURT’un yaptığı panele konuşmacı olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Turgay ANAR ve Mehmet Akif Ersoy Vakfı Başkan Yardımcısı İbrahim ÖZTÜRKÇÜ katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan etkinlikte AK Parti Kırklareli Milletvekilleri Selahattin MİNSOLMAZ ile CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi GÜNDOĞDU’nun “12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 97. Yıldönümü” münasebetiyle göndermiş oldukları mesajlar okundu. 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Kırklareli Üniversitesi ve Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında imzalanan “Eğitim ve İyileştirme Çalışmalarına Dair İşbirliği” protokolü çerçevesinde düzenlenen etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kırklareli Üniversitesi’nin sosyal projelere katkı sunmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, ilimizde yer alan diğer kurumlara da seslenerek, “Toplumsal konularda eksik olan her alanda destek olmaya hazırız” dedi.

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Ozan KAYA ise, günün anlam ve önemine dair duygu ve düşüncelerini dinleyicilerle paylaştı. İstiklal Marşı’nın bir şiir olmanın ötesinde önemli anlamları içerisinde barındırdığını ifade eden KAYA, şöyle konuştu: “İstiklal Marşı’mız geleceğe dair yılgınlık, endişe, korku ve kaygıları milli benlikten silip atmakta; cesaret ve merhamet aşılamaktadır. Milli marşımız işte tam da bu özellikleri sayesinde her zaman bıkmadan, usanmadan ve gururla okunmaktadır. Vatanımızın her bir karış toprağıyla şekillenen İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 97. yıl dönümünü kutluyor; milli şairimiz Mehmet Akif ERSOY başta olmak üzere tüm milli mücadele kahramanlarımızı rahmetle anıyorum.”

Moderatör Dr. Öğretim Üyesi Ali KURT, İstiklal Marşı’nın Türk dünyasının destanı niteliğinde bir mutabakat metni olduğunu söyledi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Turgay ANAR ise; edebiyata verilen önemin bir milletin ebediyen yaşaması için ilk adım olduğunu vurgulayarak; “Edebiyat olmazsa, milleti millet yapan değerler insanlara benimsetilemez. Küllerinden doğan milletler Mehmet Akif Ersoy gibi şairler ve eserleri tarafından yeniden var olurlar. İstiklal Marşı’mız edebi değer olarak çok üst seviyededir. Ebediyeti yıldızlarla gökyüzüne çakmaktadır. Bu yıldızlar Marşı’mızın dizeleridir. Mehmet Akif bizim için çok değerli bir şairdir. Akif’in açıklarını konuşmak yersizdir. Asıl önemli olan O’nun anlattıklarını anlamaktır. Akif, pazarlığı sevmeyen bir insandı. Pazarlığı yapılamayacak hiçbir şeyin pazarlığını yapmamıştır. Onlardan biri de vatandır. Akif’i değerli yapan O’nun bu özelliğidir” diye konuştu.  

Mehmet Akif Ersoy Vakfı Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk konuşmasında; İstiklal Marşının ne kadar sürede ve hangi şartlarda yazıldığına değindi. Sözlerine Fahrettin Kerim Gökay’ın o dönemin durumunu anlatmak amacıyla söylediği “cehennem-i ateş çemberi” deyişine dikkat çekerek İstiklal Marşı’mızın “Dün neydik? Bugün neyiz? Yarın ne olacağız?” sorularına cevaplar verdiğini aktardı. İstiklal Marşı’nın bir anda yazılmadığına da konuşmasında yer veren  ÖZTÜRK, Marş’ın Akif’in yüreğindeki yangınla yazıldığından bahsederek konuşmasını sonlandırdı.

Etkinlik, plaket ve hediye takdimi ile sona erdi.

Panel Mehmet Akif Ersoy KLÜ Denetimli Serbestlik

Facebook Twitter Google Plus
“İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif’i Anma”
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.