Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
15/03/2018 11:09:31 - 16/03/2018 11:09:31 - 25483 Okunma

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen "Peynir kenti Kırklareli Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor" projesinin kapanış toplantısı, Üniversitemiz Hasan ZAN Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ümit ORTAN, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya ÇETİNTAŞ, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdoğan SEMERCİ,  Üniversitemiz Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Orhan Onur AŞKIN, Pınarhisar MYO Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkan V. Öğr. Gör Ali ÇAKIR, Gıda Mühendisliği Bölümünde eğitim gören öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda Projede görev alan Pınarhisar MYO Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkan V. Öğr. Gör Ali ÇAKIR ve Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Orhan Onur AŞKIN, "Peynir kenti Kırklareli Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor" projesi kapsamında yürüttükleri bilimsel çalışma ve analizler hakkında bilgiler verdiler.

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya ÇETİNTAŞ ise konuşmasında, coğrafi işaret çalışmalarının Kırklareli'nin kalkınması açısından da önemli rol oynayacağını söyledi. Kırklareli'nin yöresel potansiyelinin en yüksek ürünlerinden birinin peynir olduğunu belirten ÇETİNTAŞ, iklim ve coğrafi şartlarından dolayı en lezzetli peynirin kentte üretildiğini ifade etti.

Peyniri yeteri kadar tanıtamadıklarını dile getiren ÇETİNTAŞ, "Kırklareli'ne gelen kişiler peynirimizin kalitesinin farkına varıyor; fakat bunu Kırklareli'ne gelmemiş olan insanlara da tanıtmamız gerekiyor. Şimdi beyaz peynir ile ilgili coğrafi işaret çalışmaları için bu projeyi sürdürüyoruz" diye konuştu. Kırklareli'nin peyniri, hardaliyesi, eti ve sütünün çok lezzetli ve Avrupa standartlarında üretildiğini anlatan ÇETİNTAŞ, şöyle devam etti:

"Kırklareli peyniri artık markalaşacak. Türk Patent ve Marka Kurumu'na 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' almak için gerekli başvurularımızı yaptık. Peynirimiz artık hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtılacak. En kısa sürede coğrafi işaretimize kavuşacağız. Böylelikle kentimize de katma değer sağlamış olacağız."

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit ORTAN, coğrafi işaret çalışmalarının markalaşma açısından çok önemli olduğuna dikkati çekti. Kırklareli peynirinin özel bir lezzet olduğuna işaret eden ORTAN, tanınırlık için coğrafi işaret çalışmasının şart olduğunu aktardı.

"Amacımız Kırklareli'ni Türkiye ve dünyada tanıtmak"

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN de projeler ile Kırklareli'ni Türkiye ve dünyada tanıtmayı amaçladıklarını bildirdi. Kırklareli'nin bir marka şehir olması için gayret gösterdiklerini anlatan ŞAHİN, "Sütüyle, peyniriyle, hardaliyesiyle, yöresel ürünleriyle tanınan bir şehir haline getirmek için büyük bir vizyon çalışması yapıyoruz. Kırklareli yapısı, coğrafyası ve yöresel ürünleri ile gerçekten çok önemli bir konuma sahip. Amacımız Kırklareli'ni Türkiye ve dünyada tanıtmak" ifadelerini kullandı. Trakya'daki bütün yöresel ürünlerde olduğu gibi Kırklareli peynirini de gelecek kuşaklara aktarmak istediklerine dikkati çeken ŞAHİN, peynirin markalaşacağına inandığını belirtti. ŞAHİN, 12 ay süren projenin 62 bin lira bütçe ile yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, üniversitelerin varlık sebebinin eğitim-öğretimin yanı sıra bölgesel kalkınmaya katkı sunmak ve toplumla ilgili sorunlara çözümler üretmek olduğunu vurguladı. 

"AR-GE noktasında Kırklareli Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarı çok güçlü"

AR-GE noktasında Kırklareli Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarının çok güçlü olduğuna dikkat çeken ŞENGÖRÜR, şöyle konuştu:

“Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından bir proje kapsamında son dönemde kurulan üniversitelerden bölgesel kalkınmayla ilgili bir alan belirleyerek teklif sunmaları talep edildi. Kırklareli Üniversitesi olarak bizler de bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla “gıda” konusunda alanımızı belirledik ve isim olarak teklifi yarın Yüksek Öğretim Kurulu’na sunacağız. Burada bizim gerçekleştirmek istediğimiz; gıda ile, özellikle de süt ve süt ürünleri ile ilgili bir ciddi bir AR-GE laboratuvarı ve model bir üretim tesisi kurmak. Kalkınma Bakanlığı'mızdan gerekli izin ve finansal desteği alabilirsek özelikle gıda üzerine faaliyet gösteren işletmelere ve bölgesel kalkınmaya ciddi katkımız olacak.

İlimizde son 5 yılda peynircilikle ilgili ciddi bir gelişme var. Bunu en yakın gözlemleyenlerden biri de benim.  Geldiğim zaman var olan şirket sayısı ve sektördeki gelişme yapısı ile şu andaki gelinen nokta arasında büyük bir farklılık olduğunu görüyoruz. Sayısal verilerle de bunu görüyoruz. Bu nedenle bu konuda Türkiye çapında ciddi şirketler çıkması konusunda bir katkımız olursa hep birlikte ekip olarak, Kırklareli TSO, Trakya Kalkınma Ajansı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü böyle bir ekip çalışmasıyla bölgedeki kalkınmaya bir farklılık getirebileceğini düşünüyorum ki bu projenin ismi de ‘Peynir Kenti Kırklareli’ de çok uygun bir isim. Hakikaten Kırklareli’ne ‘Peynir Kenti’ diyebiliriz. Ben Kırklareli’nden gittiğim her yere, Ankara, Sakarya gibi yerlere tanıtım amaçlı Kırklareli peynirini götürüyorum. Az da olsa bir katkı sağladığımı düşünüyorum.

Bu projenin devamında umarım coğrafi işareti de alırız. Hakikaten burada çok ciddi bir peynir üretim potansiyeli var. Fakat tanıtımında da bir eksiklik söz konusu. Bu konuda daha ileri bir noktaya ulaşılabilmesi için bir ekip çalışması ihtiyacı var. Burada böyle bir ekip var, inşallah sizlerin de desteğiyle bizim de katkılarımızla bu çalışmaları daha ileri bir noktaya götüreceğimizi düşünüyor, hepinizi sevgi saygıyla selamlıyorum.”

peynik Kırklareli KLÜ TSO TrakyaKa

Facebook Twitter Google Plus
“Kırklareli Peyniri" Markalaşma Yolunda
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.