Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
23/03/2018 14:13:39 - 23/03/2018 14:13:39 - 10785 Okunma

Bulgaristan Türk Edebiyatından yazar Mehmet TÜRKER, Üniversitemizde "Zulmün Ateş Çemberi: Belene"  başlıklı bir konferans verdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü'nün 2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi etkinlikleri kapsamında düzenlemiş olduğu etkinlikte konuşan Mehmet TÜRKER, Bulgaristan hükümetinin asimilasyon politikasına karşı çıktığı için tutuklanarak gençliğinin bir bölümünü geçirmek zorunda kaldığı Belene adasında yaşadığı zorlu günleri dinleyicilerle paylaştı.

TÜRKER,   ilk olarak "Belene" adının kökeniyle ilgili bilgi verdi. Ardından Bulgaristan hükümetinin sosyalist yönetimi benimsediği ikinci dönem olan 1970 ve 1989 yılları arasında, Bulgaristan’da yaşayan Türklere ve diğer etnik gruplara şiddetli bir asimilasyon politikası uyguladığını dile getirdi. Türkçe isimlerin zor kullanılarak Bulgarca isimlerle değiştirildiğini ve Türkçe eğitim veren okullar, üniversiteler ile Türkçe yayın yapan gazetelerin Bulgar devleti tarafından kapatıldığını belirten TÜRKER, asimilasyon politikasına karşı çıkan Türklerin bir kısmının öldürüldüğünü diğer kısmının ise, Belene adasındaki binlerce kişiye mezar olan kampa gönderildiğini söyledi.

Tuna Nehrinde bulunan Belene adasının fiziki koşullarının insan yaşamı için son derece yetersiz olduğuna harita üzerinden göstererek dikkat çeken TÜRKER, adada tutuklu olan kader arkadaşlarının çoğunun öğretmen ve gazeteci gibi aydın insanlardan oluştuğunu bildirdi.

Konferans, soru-cevap kısmının ardından Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın verdiği konferans için yazar Mehmet TÜRKER’e teşekkür ederek günün anısına plaket takdiminde bulunmasıyla sona erdi.

Belene Konferans KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
Zulmün Ateş Çemberi: Belene
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.