Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
10/04/2018 22:52:24 - 10/04/2018 22:52:24 - 11947 Okunma

Üniversitemiz “8. Kariyer Günleri” etkinlikleri kapsamında İlahiyat Fakültesi tarafından “Kariyer Alanı Olarak Osmanlı Tarihçiliği ve Arşivcilik” konulu konferans 09 Nisan 2018 tarihinde Rektörlük Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak emekli Prof. Dr. Ziya KAZICI katıldı. Prof. Dr. KAZICI Osmanlı Devleti’nin kurulduğu dönemde Anadolu’da yaklaşık 20 civarında beylik varken Osmanlı’nın bunların arasından sıyrılarak tarihin akışını değiştirecek kadar muazzam bir devlet haline gelmesinin adalete, ilme, hoşgörü ve müsamahaya verdiği önem ile açıklanabileceğini belirtti. Batı’nın bugün sahip olduğu gelişmişlik düzeyini büyük ölçüde İslam ve Osmanlı medeniyetlerinden aldıklarına borçlu olduğu ve bu gerçeğin bizler tarafından okumadığımız ve araştırmadığımız için yeterince bilinmediğini ifade etti.

"Okumadığımız için kendi medeniyetimizin birtakım değerlerini başkalarına kaptırıyoruz" diyen KAZICI, İslam dininin ilk emrinin “Oku” olduğunu belirtti. Kişinin ibadet ve dini yaşamla ilgili bilgilere ek olarak kendisini, dinini, milletini nasıl yükseğe çıkaracaksa onları da bilmesi ve okuması gerektiğini vurguladı.

Özellikle yabancı akademisyenlerin Osmanlı Arşivlerini bizlerden daha fazla araştırdığını ve bu konuda eksik kaldığımızın altını çizen ve bu arşivlerin bir derya olduğunu hatırlatan KAZICI, öğrencilere bu alanda çalışmaları tavsiyesinde bulundu. Kendi temel kaynaklarımıza eğilerek, kendi alfabemizle kendi dilimizle başkalarına bırakmadan bu araştırmaları yapmanın önemini ifade ederek Batı’nın Rönesans’ı İslam’a borçlu olduğunu bildirdi.

Konferans konuk konuşmacı emekli Prof. Dr. Necip TAYLAN’ın öğrenciliğinden akademisyenliğe ve oradan da milletvekilliğine ve sonrasında emekliliğe uzanan kariyer yolculuğu üzerine eğlenceli söyleşisi ve soru cevap bölümü ile devam etti. Prof. TAYLAN öğrencilere sahip oldukları imkanları takdir edip başarıya odaklanmalarını, geleceğin onların olduğunu, kendilerine, ülkemize ve milletimize olan görevlerini ihmal etmemelerini salık vererek başarılar diledi.

Program İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdüsselam ARI’nın konuşmacılara plaket takdimi ile sona erdi.

8. Kariyer Günleri İlahiyat Fakültesi KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
Kariyer Günleri
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.