Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
27/04/2018 09:10:53 - 30/04/2018 09:10:53 - 18815 Okunma

Üniversitemiz Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Suriye’de Jeopolitik Mücadele” konulu panel düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilen panele, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU, akademik ve idari personel ile öğrenciler katılım gösterdi.

Moderatörlüğünü  Üniversitemiz Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muharrem EKŞİ’nin yaptığı panele; MEF Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve BİLGESAM Başkanı Prof. Dr. Mustafa KİBAROĞLU ile MEF Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül KİBAROĞLU konuşmacı olarak katıldı.

Panelin Moderatörü Dr. Öğr. Üyesi Muharrem EKŞİ, Suriye sorununun Türk dış politikasının ana gündem konusu olduğu gibi küresel siyasetin de jeopolitik mücadele alanı olduğuna vurgu yaparak panelin önemine dikkat çekti.

Panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Ayşegül KİBAROĞLU, Türkiye ile Suriye ilişkilerinde sınır aşan sular olan Fırat ve Dicle nehirlerinin bir dış politika ve güvenlik konusu haline dönüşme sürecinin önemli aşamalarını anlatarak başladığı konuşmasında, Türkiye’nin sorunun barışçıl yöntemlerle kalıcı bir şekilde çözümüne yönelik kıyıdaş ülkeler olan Suriye ve Irak’a yaptığı önerilerinin teknik, ekonomik, siyasi ve hukuki boyutlarıyla ilgili kapsamlı bilgiler verdi. Ardından Suriye’de son yıllarda yaşanan iç karışıklığın ortaya acıkışında ve gelişiminde Şam rejiminin su kaynakların, özellikle tarım sektöründe, kötü yönetilmesinin etkilerini analiz etti. Prof. Dr. KİBAROĞLU, ayrıca Suriye iç savaşında ortaya çıkan DAEŞ gibi devlet-dışı aktörlerin ve terör gruplarının hakim oldukları bölgelerde su kaynaklarını ve su yapılarını ele geçirmelerinin yarattığı insani krizlere değindi ve devletlerin benzer tehditlere karşı uluslararası hukuk çerçevesinde su güvenliğini sağlayacak önlemleri almaları gerektiğine işaret ederek, Suriye’deki iç çatışma ve sonrasındaki yeniden yapılanma sürecinde Suriye’deki sivil toplum kuruluşlarına bölge ülkeleri ve uluslararası örgütler tarafından teknik ve mali destek verilmesinin önemine dikkat çekti ve böylelikle Suriye’de hakkaniyete dayalı iyi su yönetimin sağlanabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa KİBAROĞLU ise; Suriye’nin jeopolitik ve jeostratejik konumunun Türkiye açısından yakın geçmişte ve günümüzde hangi güvenlik tehditlerini ortaya koyduğunu ela alan konuşmasında, NATO üyesi bir ülke olmasına rağmen, Türkiye’nin Soğuk Savaş dönemindeki Doğu-Batı kamplaşması ile oluşan dengeler sebebiyle, Suriye’nin teröre verdiği desteği engellemekte yaşadığı sıkıntıları detaylı bir şekilde anlattı. Prof. Dr. KİBAROĞLU, konuşmasında ayrıca, Soğuk Savaş sonrası dönemde meydan gelen gelişmelerin Türkiye’nin Ortadoğu bölgesine daha fazla yönelmesine ve askeri kuvvet konuşlandırmasını bu bölgeden kaynaklanan tehditlere göre düzenlemesine fırsat vermesiyle Suriye ile olan ilişkilerde yeni bir dönem yaşandığını ancak, “Arap Baharı” etkisine sert bir şekilde direnen Şam yönetiminin sebep olduğu istikrarsızlık ve iç karışıklığın Türkiye’nin bölgeye aktif müdahalesine yol açtığını, bu sürecin bir süre daha devam etmesinin beklendiğini dile getirdi.

Soru cevap kısmı ile devam eden panel, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU’nun panelistlere plaket takdim etmesiyle sona erdi.

Panelin akabinde MEF Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve BİLGESAM Başkanı Prof. Dr. Mustafa KİBAROĞLU ve MEF Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül KİBAROĞLU, Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR’ü makamında ziyaret etti.

Suriye Panel KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
Suriye’de Jeopolitik Mücadele Paneli
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.