Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
03/05/2018 15:49:27 - 03/05/2018 15:49:27 - 9126 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından "İran’da Türkler ve Türkçe” konulu konferans düzenlendi.

Rektörlük Kültür Merkezinde 27 Nisan Cuma günü gerçekleştirilen konferansa; Kırıkkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilgehan Atsız GÖKDAĞ konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Bilgehan Atsız GÖKDAĞ konferansta İran’ın bin yıl Türk hâkimiyeti altında kaldığını ve bugün İran’da 32 milyon Türkün yaşadığını belirtti. İran’daki kalabalık Türk nüfusuna rağmen burada yeterli çalışmalar yapılmadığına dikkat çeken GÖKDAĞ, İran’daki dil politikalarına değindi. İran’ın resmi dilinin Farsça olduğunu, müfredatta zorunlu olarak Arapçanın da öğretildiğini dile getiren GÖKDAĞ, İran’da konuşulan Türkçe ile ilgili bilgiler vererek doksan civarında Türk ağzının varlığından bahsetti. Halaç Türkçesi, Kaşkay Türkçesi, Sungur Türkçesi ile yazılmış şiirler okudu.

Konferans, soru-cevap kısmının ardından Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın Prof. Dr. Bilgehan Atsız GÖKDAĞ’a katılımlarından ötürü teşekkür ederek plaket takdim etmesiyle sona erdi.

 

Türkçe İran KLÜ Çağdaş Türk Lehçeleri Konferans

Facebook Twitter Google Plus
İran'da Türkler ve Türkçe
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.