Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
24/07/2018 11:11:37 - 23/07/2018 17:57:59 - 14234 Okunma

İsrail Parlamentosu’nda çok az bir oy farkıyla kabul edilen Yahudi Ulus Devleti Yasası, evrensel hukuk ilkeleriyle ve Birleşmiş Milletlerin yasal ve ahlaki sistemiyle çatışmaktadır. Bu yasa ile İsrail vatandaşı Filistinlilerin hakları yok sayılmakta, Arapça resmi dil statüsünden çıkarılmakta, İsrail’in işgal altında tuttuğu Kudüs şehri başkent olarak ilan edilmekte, 1948’de yerlerinden çıkartılan Filistinlilere geri dönüş hakkı verilmezken, dünyanın her yerinden geri dönüş hakkı yalnızca Yahudilere verilmekte ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla hukuk dışılığı tescil edilmiş yerleşimler teşvik edilmektedir. Öte yandan yasada kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise yalnızca Filistinliler açısından değil uzlaşma ve çözüm kültürüne, bir arada yaşama inancına sahip Yahudi vatandaşlar için de kabul edilebilir nitelikte değildir.

Rektörler olarak İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen, fiili olarak Filistin’de sürdürülen işgale ve hukuk dışı uygulamalara yasal zemin hazırlanmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz konusu yasayı kınıyoruz.

Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR

REKTÖR

 

 

İngilizce Metin:

The Jewish Nation-State Act, approved by the Israeli Parliament with a slight majority,  is in conflict with the principles of international law and the legal and moral system of the United Nations. By this act, the rights of Palestinian Israeli citizens are ignored; Arabic is no longer regarded as an official language; Jerusalem, occupied by Israel, is declared the capital city; the Palestinians, displaced from their homes in 1948 are given no right to return, whereas the Jewish diaspora are given the right to settle; and such settlements inscribed illegal by the United Nations, are encouraged. Furthermore, the fact that self-determination stated by this law as a right only for the Jewish people is unacceptable not only for the Palestinians but also for those Jewish citizens, who believe in living together in a culture seeking negotiation towards a solution.

As Rectors, we condemn the act in question enacted by the Jewish Parliament, which aims to pave the way for the legalisation of the de-facto occupation of Palestine and the current unlawful practices and to render the vision of a two-state solution impossible.

Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR

RECTOR

Kınama Mesajı KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
KINAMA MESAJI
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.