Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
26/11/2018 12:22:39 - 26/11/2018 12:22:39 - 11950 Okunma

Üniversitemizde “Mevlid-i Nebi Haftası” münasebetiyle "Hz. Peygamberimiz ve Gençlik" başlıklı panel düzenlendi.

Kırklareli İl Müftülüğü tarafından 22 Kasım 2018 Perşembe günü 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan zan Konferans Salonunda düzenlenen paneli; Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin DEMİRTAŞ, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler dinledi.

İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda ilk olarak Çayırlı Köyü İmam Hatibi Mustafa ŞENAY, Kur’an-ı Kerim Tilaveti sundu. Ardından Hızırbey Camii müezzin kayyımı Necmettin ÖTÜN “Devasın Sen” başlıklı kasideyi seslendirdi.

Moderatörlüğünü Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin DEMİRTAŞ’ın yaptığı panele; Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet DAĞ ve İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi A. Faruk GÜNEY konuşmacı olarak katıldı.

İl Müftüsü Hüseyin DEMİRTAŞ, panelde gerçekleştirdiği konuşmasında “Neden gençlik? Neden gençleri konuşmamız gerekiyor?” hususlarında bilgiler verdi. İnsanın hayatının bir bütünlük arz ettiğini ve hiçbir şekilde kendisinden, özünden ve hakikatten kaçamayacağını belirten DEMİRTAŞ, bu hakikati ifade etmek üzere Kur’an-ı Kerim’de gençlere yer verildiğini ifade etti.   

5 aylık bir bebeğin bile zulüm, mazlumiyet ve adalet algısının bulunduğuna dikkat çeken DEMİRTAŞ, şöyle konuştu: “Pedagoglar, 5 aylık bebeklerin karşısında kuklalar oynatmışlar. Sarı kukla ile mavi kukla kavga ediyorlar. Sarı kukla mavi kuklayı yeniyor. Daha sonra çocuklara bu kuklalar veriliyor. Çocukların %90’ı masum olan renkleri seçiyor. Çocukların bu davranışlarının nedeni ne olabilir? Bunun nedeni, insanın tabiatı gereği zalime karşı tavır alma, mazlumun ve adaletin yanında yer alma isteğidir. İnsanında böyle bir meyil var. Bizim özümüze uygun olarak tabiatımıza, fıtratımıza, setup ayarlarımıza dönmemiz, bundan sonraki hayatımızı buna göre inşa etmemiz lazım. 

‘Din, doğal olanın üzerine değer katmak için gelmiştir’

10 - 15 yaş arası dönem Kur’an-ı Kerim’de ‘fütüvvet’ diye ifade edilir. Bizim dinimiz bir anlamda fıtrat dinidir. Yani yaradılış dinidir. Bizim en temel zeminimizdir. Her insan fıtrat üzerine doğmuştur ve anne babası onu şekillendirir. Gençlik, değişim, gelişim ve dönüşümü ifade eder. Biyolojik, psikolojik ve sosyolojik gelişim insanda 40 yaşına kadar devam ediyor. 23 yaşına kadar kemik gelişimi sürerken 33 yaşına kadar akıl ve zihin gelişimi sürüyor. 40 yaşına kadar ruhsal gelişim devam ediyor. Zaten din de kendisini burada şekillendiriyor. Çünkü bu dönem devamlı bir arayışı ifade ediyor. Enerji var, idealizm var. İnsanın enerjik, atak yapan, hamle yapan tarafıyla beraber ilahi bir öz olan sorumluluk bilinciyle birlikte iyi bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Biz büyüklere düşen görev gençlerin fıtratını ve tabiatını bozmamaktır. Kıyamete kadar bizim özümüz, fıtratımız değişmeyecek. Dolayısıyla din, doğal olanın üzerine değer katmak için gelmiştir.”    

Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ahmet DAĞ, konuşmasında gençliği; vicdan, fıtrat, hakikat ve irfan bağlamında Hz. Muhammed sav ve felsefe tarihinden örnekler sunarak ele aldı.  “Özne ve Konu Olarak Gençlik” konusunda bilgiler aktaran Doç. Dr. DAĞ, gençliğin insanlığın kadim zamanlardan beri üzerine düşündüğü, yazılar yazdığı ve konuştuğu önemli bir olgu ve mesele olduğunu vurguladı.    

‘İstismar edilmemenin en önemli yolu: Bilgi sahibi olmak’

İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi A. Faruk GÜNEY de “Din İstismarı” konusuna değindi. “Din, bizim üzerinde bıçak sırtı yürüdüğümüz ve istismara en açık olan alandır” diyerek konuşmasına başlayan Dr. Öğr. Üyesi GÜNEY, istismar edilmemenin en önemli yolunun bilgi sahibi olmak olduğunu kaydetti.  

Etkinlik, İl Müftüsü Hüseyin DEMİRTAŞ’ın Rektörümüz Prof Dr. Bülent ŞENGÖRÜR’e ve panelistlere hediye takdim etmesiyle sona erdi.

Panel KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.