Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
28/11/2018 12:27:06 - 28/11/2018 12:27:06 - 11071 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen konferanslar serisinin dokuzuncusu 26 Kasım 2018 tarihinde II. Merkezi Derslikler Binası I No’lu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

“Geçmişten Geleceğe Yabancılara Türkçe Öğretimi” konulu konferansı; Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yakup YILMAZ, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ali KURT, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler ilgiyle dinledi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Prof. Dr. Mustafa BALCI, yabancılara Türkçe öğretiminin tarihi gelişimine değinerek, Kaşgarlı Mahmud’un Dîvânü Lugati't-Türk adlı eseri ile Codex Comanicus adlı eserlerin önemine dikkat çekti.

Yabancılara Türkçe öğretimi konusunda Avrupa’da Latince, İtalyanca, Fransızca ve özellikle İngilizce birçok eserin yazıldığını belirten Prof. Dr. Mustafa BALCI, Avrupalıların özellikle ticarî amaçlar başta olmak üzere askerî, siyasî ve dinî birtakım amaçlarla da bu eserleri kaleme aldığını ifade etti.

Osmanlılar döneminde devşirme ocaklarında çok gelişmiş bir Türkçe öğretim sistemi bulunduğunu, Tanzimat döneminde de özellikle azınlık okullarında Türkçe öğretimi üzerine birçok ders kitabının yazıldığını ifade eden BALCI, günümüzde yabancılara Türkçe öğretimi üzerine yazılmış ders kitapları ve sözlüklerin eksikliğinden bahsederken, özellikle Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının yabancılara Türkçe öğretimi alanında birçok işte çalışabileceğini ve bu eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayabileceğine vurgu yaptı.

Konferans sonunda Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yakup YILMAZ ve Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ali KURT, vermiş olduğu değerli bilgilerden dolayı Prof. Dr. Mustafa BALCI’ya teşekkür ederek hediye takdim etti. 

Türkçe Öğretimi Konferans KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
ÜNİVERSİTEMİZDE “GEÇMİŞTEN GELECEĞE YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.