Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
28/11/2018 17:06:53 - 28/11/2018 17:06:53 - 11830 Okunma

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından düzenlenen "Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler” konulu konferans, 27 Kasım 2018 Salı günü Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 

15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans Salonunda yapılan konferansa; Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başdenetçisi Şeref MALKOÇ, Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Kamu Denetçisi Arif DÜLGER, Baro Başkanı Av. Turgay HINIZ, İl Emniyet Müdürü Erkin ADALAR, İl Jandarma Komutanı J. Albay Kadir OĞUZ, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdüsselam ARI, İl Müftüsü Hüseyin DEMİRTAŞ, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Tahsin HALCI, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansta Kamu Denetçiliği Kurumu tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Denetçisi Arif DÜLGER ve ardından Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR selamlama konuşması gerçekleştirdi.

'Kırklareli Üniversitesi ilimize, bölgemize ve ülkemize değer katıyor'

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Kamu Başdenetçisi Sayın Şeref MALKOÇ’u ve beraberindeki heyeti Kırklareli Üniversitesi’nde misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında Kırklareli Üniversitesi’nin kurulduğu 2007 yılından günümüze gelişimini ve yapılanmasını emin adımlarla sürdüren nitelikli bir üniversite olduğunu ve her geçen gün büyüyen yapısı ile ilimize, bölgemize ve ülkemize değer kattığını belirtti.

Kırklareli Üniversitesi’nin temel amacının uluslararası düzeyde rekabet edebilen öncü bir Üniversite olmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. ŞENGÖRÜR, bireyle devlet arasındaki ihtilafları ortadan kaldırmak üzere 2013 yılından itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı bir denetim mekanizması olarak faaliyet gösteren Kamu Denetçiliği Kurumu’nun son yıllarda Kamu Başdenetçisi Sayın Şeref MALKOÇ’un göreve gelmesi ile birlikte kamu nezdinde bilinirliğinin ve farkındalığının daha da arttığını ifade etti.

'İnsanı ve insanların oluşturduğu toplulukları bir arada ve ayakta tutan şey adalettir'

Üniversitemiz öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansta konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref MALKOÇ, “İnsanı ve insanların oluşturduğu toplulukları bir arada ve ayakta tutan şey adalettir. Eğer bir toplulukta adalet varsa orada iyilik, güzellik ve huzur vardır” dedi.  

'Kamu Denetçiliği Kurumu ulaşılması kolay bir kurum'

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun vatandaş ile devlet arasındaki adalet ilişkisini tanzim etmeye yardımcı olan bir kurum olduğunu belirten MALKOÇ, İdarenin her türlü eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olduğunu ve yapıldığı düşünülen hatalarda, eksik ya da kusurlarda vatandaşların mahkemeye gitme yetkisinin bulunduğunu kaydetti.  Mahkeme öncesinde devletin sunduğu bütün kamu hizmetlerinde yapıldığı düşünülen hatalarla ilgili ombudsmanlığa müracaat edilebileceğini anımsatan MALKOÇ, herkesin ulaşması kolay bir kurum olduklarını anlattı. Türkiye'de 3 milyon kamu görevlisinin bulunduğunu hatırlatan MALKOÇ, konuşmasına şöyle devam etti:

"Hizmetleri sunarken, kamu hizmetlerinde eksiklik, noksanlık olursa veya bu kamu hizmetlerini veren kamu görevlilerinin kendilerinden bir kusur olursa mahkemeye gidebilirsin. İdarenin her türlü eylem ve işlemleri yargı denetimindedir. Ama Kamu Denetçiliği gibi bir kurum kuruldu. Devlet 'Mahkemeye gittiğinde dava ne kadar zamanda bitecek belli değil. 1 yıl mı, 2 yıl mı? Temyizi de sayarsan 3 yıl mı, 4 yıl mı? Harç parası ödeyeceksin, avukata para ödeyeceksin, pul parası ödeyeceksin. Mahkemeye gitmeden önce gel Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvur' diyor.

'Her alanda bize müracaat edebilirsiniz'

Emeği geçenlerin eline sağlık. Oy veren ve buna destek veren milletimize de teşekkür ediyoruz. Çünkü bizim kurumumuz çok kolay ulaşılabilen bir kurum. Her alanda bize müracaat edebilirsiniz. Devlet, kamu hizmeti sunanlar diyor ki 'Biz bu hizmeti sunuyoruz. Eksiğimiz, noksanımız, hatamız varsa mahkemeye gitmeden önce gel bu Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvur.' diyor. Bize her türlü elektronik ortamdan ve mektupla ulaşabilirsiniz.

'Biz, üniversitelerle iç içe çalışıyoruz'

Biz, üniversitelerle iç içe çalışıyoruz. 40’ın üzerinde üniversitede Ombudsmanlık Topluluğunu tamamladık. Nasip olursa bu sayıyı yılsonuna kadar 70’e önümüzdeki yıl ise 200’e tamamlamak istiyoruz. Bizim insanımız daha iyi hizmet alsın, kamu görevlilerimize rehberlik yapalım, danışmanlık yapalım, yol gösterelim ve Türkiye’nin kalitesi artsın diye Hukuk fakülteleriyle beraber programlar yapıyoruz. Raporlar hazırlıyoruz.”

Konferans, soru cevap bölümünün akabinde Rektörümüz ŞENGÖRÜR’ün Başdenetçi MALKOÇ’a çini vazo, Başdenetçi MALKOÇ’un ise Rektörümüze plaket hediye etmesiyle sona erdi.

Konferans KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
ADALET, OMBUDSMANLIK VE ÜNİVERSİTELER
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.