Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
30/11/2018 22:26:50 - 30/11/2018 22:26:50 - 23608 Okunma

Trakya Üniversiteler Birliği çalışmaları ve işbirliği çerçevesinde Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen “Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü: Kırklareli’nin Geleceği Sempozyumu” 29 Kasım 2018 tarihinde Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Sempozyum programına; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU, Vize Belediye Başkanı Sedat BALKI, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Kırklareli Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Başkanı İsmail Hakkı ÖZSAN, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan ALTINTEL,  Kırklareli İŞKUR Müdürü Aytaç BABALIOĞULLU, Kırklareli Ticaret İl Müdürü Osman Yeter SOMER, Kırklareli Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muzaffer AKGÜL, Kırklareli Organize Sanayi Bölge Müdürü Sebahattin DÖNMEZ, Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih BALKANOĞULLARI, Trakya Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Ali İhsan MEŞE, kamu kurumlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kırklareli’nin bölgesel gelişme potansiyelini tespit ederek alternatif bölgesel gelişme politikalarını güçlendirme konusunda tartışma ortamı oluşturmak ve uygulamaları desteklemek amacıyla “Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Turizm, Sanayi ve Ticaret ile Eğitim, Kültür ve Sosyal Yaşam” konularında düzenlenen sempozyum, saat 09.30’ da başlayarak 12 ayrı oturumda saat 17.30’a kadar devam etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, açılış töreninde yaptığı konuşmasında Trakya Üniversiteler Birliği kapsamında düzenlenmesi kararlaştırılan Sempozyumun üniversitelerin bölgeye katkılarını ölçme, değerlendirme ve çeşitli sektörlerde yansıtabilecekleri vizyonu ortaya çıkarma hedefiyle yapıldığını ifade etti. Arzu edilen durumun aslında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın üniversitelerin önüne koyduğu hedef ile örtüştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, şöyle konuştu:

‘Üniversite olarak ‘gıda’ odaklı alanı belirledik’

“Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ olarak belirlediği programda 2 yıl önce 5 üniversiteye destek verildi. Bu yıl da odak bir alanda pilot üniversite belirleme çalışmaları devam etmektedir. Biz de üniversite olarak ‘gıda’ odaklı alanı belirledik. Bu konudaki arzu ve isteğimizi yaptığımız müracaatımızla gösterdik. 32 üniversite içerisinden 14’e kaldık. Bugün çok önemli konuların ele alındığı Sempozyumumuzun Üniversitemize önemli bir misyon yükleyeceğini söylemek isterim. Sempozyumda Gıda, yerel ve bölgesel girişimcilik kadar girişim azlığı, girişimcilik ve eğitim, turizm, yenilenebilir enerji kaynakları, kamu-sanayi işbirliği gibi konularda 2’si davetli konuşmacı olmak üzere toplam 63 konuşmacı; 12 oturumda 51 bildiri ile Sempozyumumuza katkı verecektir. Sempozyumun ilimize, ülkemize ve bilim dünyasına hayırlı olmasını dilerim.”

Sempozyumun açılış oturumunda İstanbul Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet İNCEKARA; “Bölgesel Kalkınmada Yeni Yaklaşımlar” başlıklı bildirisini sundu.

‘Yeni bölgesel politikalar önem kazanmaya başladı’

Prof. Dr. Ahmet İNCEKARA sunumunda; Ulusal rekabetçiliğin kaynağı olarak bölgesel ekonomilerin önem kazanmasının ve başarılı örneklerin gün geçtikçe artması sonucunda bölgesel politikaların yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğinin doğduğunu ve bölgesel politika alanında hem teoride hem de uygulamada ciddi dönüşümler yaşandığını ifade etti. Bu dönüşüm ile birlikte, geleneksel bölgesel politikalar önemini yitirdiğini ve yeni bölgesel politikalar önem kazanmaya başladığını kaydeden İNCEKARA; yeni yaklaşımda bölgelerin büyüme kaynağı olarak öne çıkan faktörleri; bilgi üretme ve yenilikçilik kapasitesi, iyi yetiştirilmiş nüfus oluşturabilme kabiliyeti, global piyasalara bağlanabilirliği, iş dostu bir çevre ve altyapı sistemi ile sorunsuz bir istihdam olarak sıraladı ve yeni nesil bölgesel politikalarda KOBİ’ler, girişimcilik, AR-GE, teknoloji, bilgi, yenilik, işbirliği, ağlar, kümelenmeler gibi teoriler ve kavramların kendini gösterdiğini vurguladı.

Türkiyenin bölgesel kalkınmada Sanayi Bölgeleri konusunda çok önemli bir başarısı bulunduğuna değinen Prof. Dr. İNCEKARA; “Türkiye’de bölgesel kalkınmada yeni yaklaşım ne oldu diye baktığımızda organize sanayi bölgelerini görmekteyiz. Türkiye’nin organize sanayi bölgeleri konusunda çok önemli bir başarısı var. Günümüzde ihtisas organize sanayi bölgeleri dediğimiz sanayi bölgeleri yaygınlaşmıştır. Balkanlardan Orta Asya’ya, Afrika’dan Güney Amerika’ya kadar Türkiye’nin organize sanayi bölgelerini incelemeye gelen ülkeler var. Gelin bize de organize sanayi bölgesi kurun seklinde teklifler var” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail COŞKUN da “Bölgesel Kalkınma ve Üniversite” konulu bildirisini katılımcılarla paylaştı.

‘Eğitim odaklı bir sistemden ziyade araştırma odaklı bir sistemin geliştirilebilirliği üzerinde kafa yormak zorundayız’

Türkiye’de eğitimin genç kuşağa istihdam sağlayıcı bir unsur olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. İsmail COŞKUN, şunları söyledi:  “Günümüzde üniversiteler kalkınmadaki yeni yaklaşımlar anlamında bölgenin potansiyelini geliştirici kendilerinin katılımcı oldukları, üretim odaklı ve istihdam arttırıcı olmaları anlamında daha fazla lisans değil, daha fazla araştırma odaklı gelişme ihtiyacı içerisindedir. Üniversitelerin kalkınma ile birleşeceği nokta burasıdır. Araştırma ile belli bilgileri üreterek uygulama projeleri geliştirerek bunlardan çıktı elde edeceğimiz bir modeli her düzeyde uygulamak durumundayız. Bunu yapamadığımız takdirde sürekli bir kasnak eğitim döngüsü ile eğitimli fakat sürekli bir maliyete ve toplumsal yüke dönüşen bir şey üretmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla eğitim odaklı bir sistemden ziyade araştırma odaklı bir sistemin geliştirilebilirliği üzerinde kafa yormak zorundayız.”

Açılış toplantısı, Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR’ün İstanbul Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet İNCEKARA ve İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail COŞKUN’a plaket ve teşekkür belgesi takdim etmesiyle tamamlandı.

Ardından sempozyum oturumlarına geçildi. 12 ayrı oturumda yapılan sempozyum bildirileri hakkında ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ.

Bölgesel Kalkınma Üniversitelerin Rolü Kırklareli'nin Geleceği TÜB KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
Bölgesel Kalkınma Sempozyumu
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.