Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
14/12/2018 19:07:06 - 14/12/2018 19:07:06 - 18698 Okunma

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Üniversitemiz ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Kodlayalım Üretelim” başlıklı sosyal sorumluluk projesi bilgilendirme toplantısı kapsamında projenin hedef kitlesi olan Karahıdır Ortaokulu’nda eğitim gören 5. ve 6. sınıf öğrencileri ve öğrencilerin ebeveynleri ile bir araya geldi.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda 13 Aralık 2018 Perşembe günü düzenlenen toplantıya; Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR’ün yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürü Cahit AKIN, Teknik Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Bilal BALKAN, öğretim elemanları, veliler ve projede görev alan öğrencilerimiz ile proje kapsamında kod yazma eğitimi alan Karahıdır Ortaokulu öğrencileri katıldı.

Toplantı öncesinde MYO Bilgisayar Laboratuvarı’nda kodlama eğitimi alan ortaokul öğrencilerini ziyaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, projenin uygulanma sürecini yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

MYO Toplantı Salonunda öğrenci velilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya da katılan Prof. Dr. ŞENGÖRÜR, burada yaptığı açıklamada Kırklareli Üniversitesi’nin toplumla bütünleşmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerinin güzel sonuçlar verdiğini belirten Prof. Dr. ŞENGÖRÜR; “Bugün hayata geçirdiğimiz bir projemizin daha meyve verdiğini görerek mutlu olduk. Öğrencilerin yüzlerindeki tebessüm, arzu ve istek sosyal sorumluluk noktasında beni daha da cesaretlendirdi. Üniversite’nin ve imkânlarının halka açılması ve topluma açılması benim çok arzuladığım bir şey. Rektör olduğum günden beri bu imkânların sosyal sorumluluk projeleri ile taşınmasının gayreti içerisindeyim. Bu hususta en çok destek veren birim yöneticimiz olan Doç. Dr. Bilal BALKAN hocamıza teşekkür ediyorum. Bu onunla yaptığımız ilk proje değil. “Nesilden Nesile Renkli Dokunuşlar”, “Gökkuşağı Düşler Atölyesi” projeleri başarıyla gerçekleştirdik. Şimdi de “Kodlayalım Üretelim”   projesini uygulamaktayız. Bu projemizin güzel tarafı bir yıl boyunca öğrencilere sadece kodlama eğitimi verilmeyecek aynı zamanda bir vizyon verilecek. Bu yaşlar çocukların yönlendirilebileceği yaşlar. Bizler çocuklarımızı doğru yönlendirelim. Ben inanıyorum ki bu öğrencilerimiz arasından gelecekte program yazabilen mühendisler çıkacak” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Cahit AKIN ise, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kodlama eğitimini çok önemsediğini ve önümüzdeki yıllarda müfredata kodlama derslerinin ekleneceğini bildirerek şunları aktardı: “Teknoloji ve dijitalleşmenin gücünün daha fazla hissedildiği günümüzde Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun desteğiyle anlamlı bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyoruz. Bilgisayarı yazı yazma, çocuğun oyun oynadığı veya video izlediği bir araç olarak kullanıyoruz. Bilgisayarı ve interneti olmayan ev sayısı çok düşük. Bu kadar imkan varken neden çocuklarımız üretken olmasın? Bu konuda Bilgisayar Programcılığı öğrencilerimizin öncülük yapması ile haftada bir gün çocuklarımız burada eğitim alıyor. Karahıdır Ortaokulu olarak şanslısınız. Burada herkes bu iş için seferber oldu. Bu imkan, merkezdeki bir okula değil Karahıdır Ortaokulu’na verildi. Kodlama eğitimi ile çocuğunuzun değişimini sizler fark edeceksiniz. Çocuklarınız artık oyun oynamayacak, oynayacağı oyunun yazılımını kendisi yapmaya çalışacak, düşünecek, modelleyecek ve uygulamaya alacak. Sonra kendi hazırladığı oyunu oynayacak. Bu sebeple biz bu projeyi çok önemsiyoruz. Bu vesile ile projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

Toplantıda konuşan MYO Müdürü Doç. Dr. Bilal BALKAN, Rektörümüzün öneri ve teklifiyle projeye başladıklarını söyleyerek projenin hedef kitlesi öğrencilerin her Çarşamba 10.00 ve 12.00 saatleri arasında Mayıs 2019 sonuna kadar Yüksekokulda eğitim göreceklerini dile getirdi.  

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Öğretim Görevlisi Selma BULUT BÜYÜKGÖZE de proje çerçevesinde bugüne kadar yapılan çalışmalar ile bundan sonra gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bugüne kadar ortaokul öğrencileriyle MYO’nun gönüllü öğrencilerinin 9 defa bir araya geldiklerini belirten BÜYÜKGÖZE, “Farklı uygulamalar yaptık. Amacımız çocuklara programlamayı, düşünmeyi ve algoritma kurmayı, bir problemle karşılaştıklarında bunu nasıl parçalayıp kod haline dönüştüreceklerini öğretmekti. Bu konularda çeşitli internet sitelerinde sonuç odaklı uygulamalar yaptık. 2 hafta bunları yaptıktan sonra 6 hafta süresince Scratch’da  blok tabanlı uygulamayı öğretmeye çalıştık. Sürükle ve bırak mantığıyla arkadaşlarımız program yazmayı öğrendiler. Tabi ki gönüllü abileri aracılığıyla. Bunları yapmakla öğrencilerin dijital okur-yazarlıklarını arttırmaya çalıştık. Analitik düşüncelerini geliştirerek üç boyutlu düşünmelerine yardımcı olmaya gayret ettik.

Bundan sonraki süreçte de her hafta derslerimiz de devam edecek. Öğrencilerimizle birlikte sanal gerçeklik gözlüğü yapmak istiyoruz. Milli işletim sistemimiz olan Pardus’u öğrencilerimize tanıtmak istiyoruz. Konusu programlama olan bir film izleyeceğiz. Atatürk Evi ziyareti yapmayı ve havalar ısındıktan sonra Karahıdır Korusunda piknik yapmayı düşünüyoruz.” 

Karahıdır Ortaokulu Müdürü Seçkin KUMAŞ ise, okullarına bu imkanın verilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek proje ile üniversite - halk arasındaki ilişkinin daha da artacağına inandığını belirtti.

Karahıdır Ortaokulu Müdür yardımcısı Ezgi GÖL de projenin kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayarak öğrencilerinin üniversite algısını şekillendirdiklerini ve onlara farklı bir bakış açısı kazandırdıklarını dile getirdi.

 

Kodlama Eğitim Sosyal Sorumluluk KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
KODLAYALIM ÜRETELİM
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.