Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
26/12/2018 12:15:27 - 26/12/2018 12:15:27 - 9470 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünün düzenlemiş olduğu 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi etkinlikleri kapsamında 12 Aralık 2018 Çarşamba günü  II. Merkezi Derslikler Binası I No'lu Konferans Salonunda Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayip KARAKAŞ "Özbek Türklerinin Edebiyatına Genel Bir Bakış” konulu bir konferans verdi.

Prof. Dr. Şuayip KARAKAŞ sözlerine Özbek edebiyatının geliştiği Türkistan coğrafyasını anlatarak başladı. Türkistan coğrafyasında çok önemli şairlerin yetiştiğini belirten KARAKAŞ, Anadolu coğrafyasındaki edebiyat ile Türkistan coğrafyasındaki edebiyatın paralellik gösterdiğine dikkat çekti ve edebi örnekler ile şairler üzerinden karşılaştırmalarda bulundu.

Türkistan coğrafyasındaki edebiyatı tarihsel süreç içerisinde değerlendiren KARAKAŞ, edebiyatın siyasi gelişmelere göre şekillendiğini ifade etti. 16. yüzyılda yaşanan istikrarsızlıklar neticesinde edebiyat ürünlerinin duraksadığını ve büyük şairlerin yetişmediğini kaydetti.

KARAKAŞ, 19. yüzyılı siyasi gelişmeler açısından buhranlı bir dönem olarak değerlendirerek Modern Özbek edebiyatının dönüm noktalarını anlattı. Bu bağlamda Özbek edebiyatında Rusya’nın etkisinden, Sovyet insan tipi (homosovyeticus) ve mankurtizmden bahsetti. 

Konferans, soru-cevap kısmının ardından Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın Prof. Dr. Şuayip KARAKAŞ’a katılımlarından dolayı teşekkür ederek plaket takdimi ile sona erdi.

Çağdaş Türk Lehçeleri Konferans KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
ÖZBEK TÜRKLERİNİN EDEBİYATINA GENEL BİR BAKIŞ
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.