Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
26/12/2018 12:17:35 - 26/12/2018 12:17:35 - 9791 Okunma

Üniversitemiz Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi etkinlikleri kapsamında 14 Aralık 2018 Cuma günü Rektörlük Kültür Merkezi Alt Salon’da, İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) Editörü Dr. Umut BAŞAR, "Kaşkay Türkleri: Tarih, Dil ve Kültür" konulu konferans verdi.

Konferansta Dr. Umut BAŞAR, İran Türkleri arasında Azerbaycan Türklerinden sonra nüfus bakımından ikinci sırada gelen Kaşkay Türklerini tarih, dil ve kültür bağlamında değerlendirdi.

Kaşkay Türklerinin kuvvetli aşiret bilinci ve teşkilatlı bir ilhanlık yapısına sahip olduğuna vurgu yapan BAŞAR, sayısal veriler ve haritalarla Kaşkay Türklerinin geçmişten günümüze nüfus ve coğrafi durumunu ortaya koydu. Ayrıca Kaşkay Türklerinin petrol, doğalgaz, demiryolu bakımından stratejik bir konumda yer aldığını ve bu bakımdan ayrı bir önem taşıdıklarını belirtti.

Akabinde Kaşkay Türklerinin kültürel hayatlarından bahseden BAŞAR, alan araştırmalarında çektiği fotoğraflardan örnekler sundu. Kaşkay Türkleri üzerine hem İran’da hem de Türkiye’de yapılan çalışmaların listesini katılımcılarla paylaşan BAŞAR, bu alanda yapılan çalışmaların azlığına dikkat çekti. Bu kapsamda Kaşkay Türklerinin kayda değer telif yayınlarının da olduğunu vurgulayarak araştırmacıların bu alana yönelmesi gerektiğini söyledi.

Konferans, soru-cevap kısmının ardından Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın, Dr. Umut BAŞAR’a teşekkür ederek plaket takdimi; Dr. Umut BAŞAR’ın ise Doç. Dr. Bülent BAYRAM ve Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir ATICI’ya kaftan hediye etmesi ile sona erdi.

Kaşkay Türkleri Tarih Dil Kültür KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
KAŞKAY TÜRKLERİ: TARİH, DİL VE KÜLTÜR
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.