Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
11/02/2019 14:05:25 - 12/02/2019 14:05:25 - 15457 Okunma

Üniversitemiz Lüleburgaz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YEŞİLTAŞ, ikili iş birliğiyle Belçika’nın Antarktika’daki üssünde meteoritler ve gökyüzünden dünyaya düşen taş parçalarına ilişkin  çalışmalarda bulundu.

“Antarktika'da Yaptığı Çalışmaları Tamamlayan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YEŞİLTAŞ, Kıtadan Topladığı 3 Meteoritle Uzay Bilimlerine Katkı Sağlayacak.”

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) koordinesinde gerçekleşen 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin yanı sıra; ikili iş birlikleri kapsamında da Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 8 bilim insanı Şili, Belçika, Kore ve Kolombiya gibi ülkelerin kıtadaki araştırma üsleri ve gemilerinde bilimsel faaliyetlerde bulundu.

"Türkiye, Uzay Bilimleri Alanında Yarışa Dâhil Oldu"

Dr. Öğr. Üyesi YEŞİLTAŞ, konuyla ilgili Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu seferle Doğu Antarktika'da gözlemlerde bulundum. Buradaki platoda yapmış olduğum aramada bulduğum 3 adet meteoriti ülkemize götürmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum." dedi.

Meteoritlerin uzayda bulunan büyük ölçekli asteroitlerin veya gezegenlerin birer parçaları olduğu bilgisini veren YEŞİLTAŞ, meteoritlerin ve içerisinde bulunan yapıların incelenmesiyle asteroitler ve gezegenler hakkında, dolayısıyla da güneş sistemi hakkında detaylı bilgilere sahip olunabileceğine dikkat çekti.

YEŞİLTAŞ, yurt dışında aldığı eğitim ve yaptığı çalışmalar esnasında birçok meteorit incelediğini ve bu örnekler üzerinden uluslararası bilim insanlarıyla makaleler yazarak birçok konferansta konuşma yaptığını belirtti. YEŞİLTAŞ, sözlerine şöyle devam etti: "Bu çalışmalarıma Antarktika bölgesinde topladığımız örnekleri de ekleyecek olmamız mutluluk verici. Ayrıca Türkiye Antarktika'da ilk defa meteorit arama ve toplama çalışması yaparak, orada benzer çalışmalar yürüten dünyanın ileri gelen birkaç ülkesi arasına girip uzay bilimleri alanındaki yarışa resmi olarak dâhil olmuştur."

"3 Meteorit Bulduk"

Antarktika'daki çalışma koşullarının oldukça zor olduğuna işaret eden YEŞİLTAŞ, eksi 15 derece olan hava sıcaklığının, 40 kilometre hızla esen rüzgârın da etkisiyle eksi 35 derece hissedildiğini aktardı.

YEŞİLTAŞ, bölgede çok miktarda buzul yarıklarının da bulunduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Belçika'nın Prenses Elisabeth Üssü'nden bir rehberle ayrılarak kar motoruyla 5 saate yakın bir süre seyahat ettikten sonra Antarktik platoya ulaştık ve meteorit arama çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bir saatten daha kısa bir zaman içerisinde arama yapabildik, çünkü hem hava koşulları kötüleşiyor hem de saat çok geç oluyordu. Geri dönüşümüzün de 5 saat süreceğini göz önünde bulundurarak rehberle birlikte üsse doğru yola çıktık. Antarktik platoda çok kısa sürede 3 meteorit bulduk ve bu meteoritleri daha önceden belirlediğimiz protokollere uygun olarak topladık. Önümüzdeki yıllarda daha kalabalık bir grupla daha uzun süreli meteorit arama ve toplama seferleri düzenleyeceğimizi umut ediyorum.”

“NASA'dan Araştırmacılarla İncelenecek”

Toplanan meteorit örneklerinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan YEŞİLTAŞ, içerisindeki yapılarla barındırdığı bilgilerin yapılacak incelemeler sayesinde dünyada ilk kez Türk araştırmacılar tarafından akademik literatüre kazandırılacağını dile getirdi.

YEŞİLTAŞ, toplanan örneklerin Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) araştırmacılarla birlikte incelenerek uluslararası meteorit veri tabanına resmi olarak kaydedileceğine de dikkat çekerek, "Türk Uzay Ajansının da kurulduğu bu günlerde Antarktika'dan topladığımız meteoritlerden elde edeceğimiz bilgiler şüphesiz uzay bilimlerine katkı sağlayacak ve bu alanda belki de bilinmeyenlere ışık tutacaktır. Böylesine önemli bir projenin yürütücüsü olmaktan büyük mutluluk duyuyorum." dedi. 

 

Meteorit Gökyüzü Antarktika KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
ANTARKTİKA'DAN TOPLADIĞI METEORİTLERLE “UZAYA” IŞIK TUTACAK
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.