Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
12/03/2019 10:56:51 - 12/03/2019 11:27:26 - 15609 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından "Bir Şahsiyet Abidesi: İstiklâl Marşı ve Çanakkale Şiiri Bağlamında Mehmet Âkif ERSOY" konulu konferans düzenlendi.

11 Mart 2019 Pazartesi günü II. Merkezi Derslikler Binası I No’lu Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansı; Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yakup YILMAZ, Bölüm Başkan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Niyazi ADIGÜZEL ve Dr. Öğr. Üyesi Ali KURT, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler dinledi.

Medeniyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem DAYANÇ ise konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansta millî şairimiz Mehmet Âkif ERSOY’un hayatı, sanatı ve Çanakkale Savaşı ile ilgili önemli bilgiler aktaran Prof. Dr. Muharrem DAYANÇ, Çanakkale Savaşı’nın 1915’lerin başında başlayıp, 1916’ların başına kadar hem karada hem denizde ve hem de havada devam eden emsali bulunmayan bir savaş olduğunu söyledi.  Türk Edebiyatı’nın imaj oluşturma bahsinde en güzel örneklerin Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinde yer aldığını belirten DAYANÇ, Mehmet Akif’in Safahat adlı kitabından ‘Asım’ şiirini okudu ve bir insanın doğru yolu bulabilmesi için Asım’ı okumasının yeterli olacağı değerlendirmesini yaptı.

Mehmet Akif’in hikmetin şairi olduğunu dile getiren DAYANÇ; “Bölümün sonunda Asım Berlin’e gidiyor. Oraya ilim için gidiyor. Peki, o güne kadar bizim aydınlarımız nereye gidiyordu? Paris’e gidiyordu. Akif rotayı Berlin’e çevirdi. Mehmet Akif bir şeyi tercih etti ise, o işin mutlaka bir hikmeti vardır. Çünkü Mehmet Akif aynı zamanda hikmetin şairidir. Dünya’da ilk modern üniversite 1810’lu yıllarda Berlin’de kurulmuştur. Ama ne diyor Asım’a: ‘Bir gün önce git, biran önce gel’ çünkü bizim ilme ihtiyacımız var. İlimsiz ve bilgisiz yaşamak mümkün değil” diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Şehitleri Şiirini Necid Çöllerinde yazmaya başladığını da dinleyicilerle paylaşan DAYANÇ, konuşmasına şöyle devam etti: “Bazı Arap Kabileleri isyan ettiler. Onları ikna edebilecek bir kafile oluşturuldu. O kafilenin içinde Mehmet Akif’te vardı. Gece kaldığı çadırı kurşunladılar. Ama o hiçbir şeyi ciddiye almadı. Çünkü mevzu bahis olan vatandı. O, yolculuk esnasında Eşref Sencer Kuşçubaşı, Enver Paşa’dan Çanakkale de çok büyük bir zafer kazanıldığının haberini alınca bunu Akif’e söyledi. Akif bütün o mahrumiyetler içerisinde Allah’a şöyle dua etti:  ‘Allah’ım bana bu zaferin şiirini yazmayı nasip etmeden canımı alma’ Dolayısı ile Necid Çöllerinde bütün o mahrumiyetler içerisinde Mehmet Akif’in gönlü Çanakkale de idi.”

Konferans

Facebook Twitter Google Plus
MEHMET AKİF ERSOY KONFERANS
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.