Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
14/03/2019 13:27:13 - 14/03/2019 13:27:13 - 12885 Okunma

Üniversitemiz İnsani Değerler ve Duyarlılıklar Kulübü tarafından “İnsani Diplomasi Küresel Siyasette Sivil İnisiyatifin Önemi” başlıklı konferans düzenlendi.

13 Mart 2019 Çarşamba günü II. Merkezi Derslikler Binası 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa; Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkan Vekili Hüseyin ORUÇ ile Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem EKŞİ’nin konuşmacı olduğu konferansta Türk Dış Politikasında sivil toplum kuruluşları çerçevesinde İnsani Yardım Vakfı’nın faaliyetleri anlatıldı.

“Günümüzde dış politika araçları çeşitlendi.”

Konuşmasında dış politika araçlarının çeşitlendiğine dikkat çeken Doç. Dr. Muharrem EKŞİ, günümüzde insani, kamu, kültür, dijital, sosyal medya diplomasisi gibi çeşitli diplomasi türlerinin ortaya çıkmasının bize dış politika araçlarının çeşitlendiğini gösterdiğini ifade etti. EKŞİ sözlerine şöyle devam etti: “Bunu Türkiye ve Türk Dış Politikası çerçevesinde değerlendirdiğimizde özellikle 2000’li yıllarda Türkiye’nin Dış Politikada paradikmatik bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini görmekteyiz. Türk Dış Politikası geleneksel diplomasının ötesine geçip, diplomasi araç ve yöntemlerini çeşitlendirerek sadece coğrafya olarak Latin Amerika’dan Çin’e kadar çok boyutlu diplomasi değil aynı zamanda dış politika diplomasisi alanına sosyokültürel unsurları da dâhil ederek, çok katmanlı çerçevede çeşitlendirdiğini söyleyebiliriz. Bu anlamda Türk Dış Politikası 2000’lerde insani diplomasi ile dış politikanın ayrılmaz bileşeni haline gelmiştir. Türkiye 4 milyon civarı Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaparak, dünyada en fazla ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Türkiye, Nisan 2012’den günümüze kadar sadece Suriyeli sığınmacılara yönelik kendi kaynaklarından 30 milyar dolar harcayarak, dünya küresel düzeyde mültecilere en fazla yardım yapan yani dünyanın en cömert ülkesi olmuştur.”

“İnsani diplomasi Türkiye’de pek çok ilke vesile oldu.”

İHH Başkan Vekili Hüseyin ORUÇ ise; Türk Dış Politikasında sivil toplum kuruluşları çerçevesinde insani yardım vakfının faaliyetlerini değerlendirdi.  İnsani diplomasinin Türkiye’de pek çok ilk’e vesile olduğunu söyleyen ORUÇ, “1992’de Bosna ile ilgili çalışmaya başladığımızda Türkiye’de Bosna diye bir yerin, Bosna’da yaşayan Müslümanlar ile bilgilerin çok sınırlı olduğunu söyleyebiliriz.  Bosna’daki büyük katliam bizleri uyandırdı. İHH, İslam coğrafyasında belki en önde söylenebilecek ve Türkiye için bir ilk sayılabilecek kendi sınırları dışında mazlumların yanına gitmek için kurulmuş bir yapıdır. Bunun öncesi yok. Bosna’da biz şunu gördük, yardım çok önemli bir şey ve bizlerin o insanların yanında olması gerekiyor. İHH o kadar hızlı koştu ki 1995 yılından 2000’li yıllara kadar 150 ülkede çalışmalar yaptı. Hep istedik ki ilk biz gidelim oralarda bir kapı açalım ve herkes o kapıdan girsin. Bizim açtığımız kapı noktadır. İnşallah o kapıdan milyon noktalar geçer. ‘İnsani Yardım’, ‘İnsan Hakları’ ve ‘İnsani Diplomasi’ dünyada bu 3’ünü birlikte yapan çok az yapı var. Bu da aslında uzun bir isim ortaya çıkarıyor. ‘İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’ isim biraz uzun ama İHH bu 3’ü ile bir marka oldu” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR’ün konuşmacılara plaket taktimi ile sona erdi.

İnsani Diplomasi Küresel Siyaset Konferans KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
ÜNİVERSİTEMİZDE “İNSANİ DİPLOMASİ KÜRESEL SİYASETTE SİVİL İNİSİYATİFİN ÖNEMİ” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.