Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
21/03/2019 09:07:27 - 22/03/2019 09:07:27 - 20000 Okunma

Üniversitemiz Ötüken Fikir ve Sanat Kulübü tarafından II. Geleneksel “Türk’ün Bayramı Nevruz” kutlamaları düzenlendi.

21 Mart 2019 Perşembe günü Kayalı Kampüsü’nde gerçekleştirilen kutlamalara; Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Cumhur İttifakı Kırklareli Belediye Başkan Adayı Derya BULUT, Adalet ve Kalkınma Partisi Kırklareli İl Başkanı Alper ÇİLER, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Burhan COŞKUN, Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Doç. Dr. Bülent BAYRAM, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kutlama programı Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“Kültür, bir milleti millet yapan değerler bütünüdür.”

Programın açılış konuşmasını yapan Ötüken Fikir ve Sanat Kulübü Başkanı Berat GÖÇER, kültürün bir milleti millet yapan değerler bütünü olduğunu söyledi. “15 bin yıllık kadim Türk tarihine baktığımız zaman baharın gelişini kutladığımız nevruz çok önemli bir yere sahiptir” diyen GÖÇER sözlerine şöyle devam etti: “3 kıtaya birden hükmedip orada ayak izlerini bırakan bu ceddin torunları olarak, atalarımızın bize bıraktığı bu mirasları unutmayacağız var olduğumuz sürece yaşatacağız.”

“21 Mart baharın müjdecisidir.”

Dr. Öğretim Üyesi Burhan ÇOŞKUN ise, Nevruz kutlamalarının Türk tarihindeki önemine dikkat çektiği konuşmasında 21 Mart’ın baharın müjdecisi olduğunu belirtti. Türklerin mağlup olmasının ardından sığındıkları yerde 400 yıl kaldığını kaydeden COŞKUN, “21 Mart, Türklerin ‘Ergenekon’ adını koydukları yurttan öz yurtlarına çıktıkları tarihin adıdır. Bu tarihte Ergenekon’dan çıkan ruh ve irade yeri geldi dünya cihan hâkimiyetine iradesini koydu. O gün Ergenekon’da yakılan ateş, bugün aynı ruhla devam etmektedir” dedi.

“Nevruz, Türk Milletini birbirine kenetleyen önemli bir değerdir.”

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmasında, "Bu tür kültür öğeleri olmadan milletlerin ayakta kalması, varlığını devam ettirmesi mümkün değildir" diyerek:

“Milletleri millet yapan onların manevi değerleri, adaletleri, gelenek ve görenekleridir. Bu tür kültür öğeleri olmadan milletlerin ayakta kalması, varlığını devam ettirmesi mümkün değildir. Türk Milleti’nin bu değerlerinden birisi de Nevruz Bayramıdır.

Nevruz, Türk Milletini birbirine kenetleyen önemli bir değerdir. Atalarımız; yeni bir hayat, yeni bir başlangıç demek olan bu tarihi günü, aynı zamanda Ergenekon’dan çıkış bayramı olarak da kutlamışlardır.

Nevruzun bolluk ve bereketi müjdeleyen sıcak günlerini mutlulukla geçirebilmemiz için tüm güzellik ve cömertliğiyle bizi bağrında barındıran doğa ve çevremizle tam bir uyum içinde yaşamamız ve onu sevgi ve özenle korumamız gerekmektedir. Tarihten, atalarımızdan gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimizi sonsuza dek yaşatma ve bize yurt olan doğa ve çevrimizi en iyi şekilde koruma bilinç ve arzumuzla Nevruzunuzu kutluyor; hepinize sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum” dedi.

“Nevruz ateşi yakılarak örs ile demir dövüldü.”

Kutlamalarda yakılması için hazırlanan “Nevruz Ateşi” Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ve diğer katılımcılarla birlikte yakıldı. Geleneksel olarak yakılan ateşin üzerinden atlayan Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, öğrencilerden büyük alkış aldı. Yakılan ateşin akabinde Prof. Dr. ŞENGÖRÜR, örs ile demir dövdü.

Mehter takımının gösteri sunduğu etkinlikte, öğrenciler arasında çuval yarışı, yumurta taşıma ve halat çekme yarışmaları yapılarak keyifli anlar yaşandı.

Etkinlik, Üniversitemiz Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencisi ve TRT ses sanatçısı Ersin ŞAHAN’ın konseri ile son buldu.

Nevruz Bayramı Kutlama KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
NEVRUZ
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.