Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
09/04/2019 09:12:43 - 09/04/2019 09:12:43 - 15671 Okunma

Üniversitemiz öğrencilerinin doğru amaç ve hedefler belirleyerek başarılı bir kariyer sahibi olmaları amacıyla düzenlenen 9. Kariyer Günleri kapsamında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Sağlık Hizmetleri Sektörünün Geleceği ve İstihdam Tercihleri” konulu kariyer semineri düzenlendi.

Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salon’da 08 Nisan 2019 Pazartesi günü gerçekleştirilen seminer programını; Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü personelleri, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ve öğrenciler ilgiyle dinledi. Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem CERİT, Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü Dr. Füsun ÇOŞKUNTÜRK, Edirne Özel Ekol Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Turan GAZİOĞLU ve Edirne Özel Ekol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuncay ÇAĞLAR ise seminere konuşmacı olarak katıldı.

“Ülkemizde yaklaşık olarak 1500 hastane var.”

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem CERİT, seminerde yaptığı konuşmasında günün anlam ve önemine uygun olarak öncelikle kariyer yolculuğundan bahsetti. Akabinde Türkiye ve Kırklareli’ndeki sağlık hizmetleri ve sağlık hizmetleri sektörünün geleceği hakkında katılımcılara aydınlatıcı bilgiler verdi. Sağlık Bakanlığı olarak sağlık yaşam tarzının benimsendiği ve herkesin sağlık imkanlarına kolaylıkla erişebildiği bir vizyon edinildiğine değinen CERİT, “Bu amaca ulaşmak için insan merkezli bir yaklaşımla birey ve toplum sağlığını en üst düzeyde korumak için sağlık sorunlarına zamanında, etkin ve en uygun çözümler sunmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. CERİT, konuşmasını istatistiki verilerle de destekledi.

Obezite ve obezitenin getirdiği sağlık sorunlarının şu an ve gelecekte mücadele alanlarından biri olduğuna da dikkat çeken CERİT, söylerine şöyle devam etti: “Obezite’nin en çok görüldüğü ülkelerden biri Amerika Birleşik Devletleridir. Ancak ülkemizde özellikle kadınlar açısından alarm verilmiş durumdadır.

Aşılama konusuna değindiğimizde pek çok ülkeden daha iyi konumda olduğumuzu söyleyebilirim. Ülke olarak aşılama oranlarında pek çok ülkenin önünde aşı takvimi uyguluyoruz. Her yıl 1 milyon 300 bin çocuk dünyaya geliyor ve aşı takvimine entegre oluyor. Bu kapsamda Avrupa ülkeleri ile kıyasladığımızda ülkemizde çok sayıda çocuk olduğunu söyleyebiliriz.  

Ülkemizde toplam 1500 kadar hastane var. Bunlardan yaklaşık 900’ü devlet hastanesi ve 500 tanesi de özel hastane. Hastanelerimizde 225 bin 823 yatak kapasitesi mevcut. Tüm hastanelerimizde yaklaşık olarak 920 bin sağlık çalışanı var. Bunlar içerisinde Sağlık Bakanlığı’nda 600 bin, Üniversite’de 141 bin ve Özel Sektör’de 189 bin personel çalışmakta. Uluslararası platformda değerlendirdiğimizde Ülkemizde 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 186 kişidir.”

“Yaşlı nüfusun artmasına bağlı olarak istihdam olanakları da artacak.”

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü Dr. Füsun ÇOŞKUNTÜRK konuşmasında, Aile Hekimliği’nde A ve B grubunda çalışan bir aile hekiminin ekstra bir sağlık personeli ile haftada 10 saat çalışmak zorunda olduğunu ifade etti. Ülkemizde şu an 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düştüğünü söyleyen ÇOŞKUNTÜRK, bu sayının 2023’te 2 bin 500’e düşmesi beklendiğini söyledi.

ÇOŞKUNTÜRK, Evde Sağlık Hizmetleri Biriminin Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda çok önem verdiği bir birim olduğuna vurgu yaparak, “İrtibat numaramızdan hasta veya hasta yakınları bizimle iletişime geçerek kayıt oluşturuyorlar. Ekiplerimiz en kısa zamanda ilgili kişilerin evlerine ulaşarak tedavilerine başlıyorlar. 81 ilimizde 86 koordinasyon merkezi ve 5271 personel ile 1600 ekip hizmet veriyor. Yaşlı nüfusun artmasına bağlı olarak istihdam olanaklarımız da artacak. Dolayısıyla kayıtlı hasta sayısı arttıkça istihdam artacak.

Evde Sağlık Hizmetleri Birimi’nden hastalarımız da çok memnun. Evde Sağlık Hizmetleri her zaman özveri, sevgi, şefkat, güven ve sabır gerektiriyor” dedi.

“Sağlık sektörü her geçen gün daha fazla gelişiyor ve yeni iş imkânları oluşuyor.”

Edirne Özel Ekol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuncay ÇAĞLAR, özel sektörde olmasına rağmen masanın iki tarafında da oturduğunu belirtti. Uzun yıllar kamuda görev yaptıktan sonra özel sektöre geçtiğini dile getiren ÇAĞLAR, sağlık sektörünün her geçen gün daha fazla geliştiğini ve bu kapsamda sektörde yeni iş imkânları oluştuğunu kaydetti. 

“Uzun vadede sağlık sektörüne talebin artacağına şüphe yoktur.”

Geçmişte çok fazla önemsenmeyen engelli ve yaşlıların günümüzde ön plana çıktığını ifade eden Edirne Özel Ekol Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Turan GAZİOĞLU da engelli ve yaşlılar için yeni merkezler ile birimlerin açıldığını söyledi. TURAN konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu birimlerde çalışacak arkadaşlarımız için yeni iş fırsatları doğuyor. Şu an işaret dili bilmek bile çok önemli bir avantaj.

Mesleğimizin avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Bunlardan en önemlisi hepinizin bildiği sağlıkta şiddet konusu. Bu konunun üzerinde önemle durmak gerekiyor. Çünkü bu alana girmek isteyen personel çekimser kalıyor.  Ancak uzun vadede sağlık sektörüne olan talebin artacağına şüphe yoktur.”

Konferans soru cevap kısmının ardından katılımcılara teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

Sağlık Hizmetleri İstihdam Kariyer Günleri KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
SAĞLIK HİZMETLERİ SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ ve İSTİHDAM TERCİHLERİ KONUŞULDU
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.