Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
11/04/2019 11:48:03 - 11/04/2019 11:48:03 - 15702 Okunma

Üniversitemiz 9. Kariyer Günü etkinlikleri kapsamında Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Diplomatlık Mesleği” konulu konferans düzenlendi.

15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans Salonu’nda 10 Nisan 2019 Çarşamba günü gerçekleşen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR başta olmak üzere Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Muharrem EKŞİ, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Emekli Büyükelçi Dr. Oğuz ÇELİKKOL ise konferansta konuşmacı olarak yer aldı.

Emekli Büyükelçi Dr. Oğuz ÇELİKKOL, “Diplomatın görevleri nelerdir?“ ve “Görevlerini yerine getirirken ne gibi zorluklarla karşılaşır?” sorularına cevaplar vererek diplomatlık mesleği hakkında kendi bilgi ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Diplomatlık mesleğinin tarihsel geçmişinin çok eskilere dayandığına dikkat çeken ÇELİKKOL, günümüzde Dışişleri Bakanlığının merkezi teşkilat olduğunu söyledi. ÇELİKKOL konuşmasında Dışişleri Bakanlığı’nın yurtdışında birçok temsilcilikleri bulunduğunun da altını çizdi. Bu hususta Türkiye’nin yurtdışındaki Büyükelçiliklerinin görsellerini öğrencilerle paylaşarak çoğu binanın köklü tarihe sahip olduğunu belirtti.

ÇELİKKOL konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Büyükelçilik ve Başkonsolosluk denildiğinde sadece siyasi görevleri akla gelmemeli. Bunların içerisinde Askeri Ataşelikten Kültür Bakanlığına kadar pek çok birim var. Dolayısıyla diplomat olmak için Dışişleri Bakanlığı’nda yer alma şartı bulunmuyor. Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ya da Kültür Bakanlığı gibi birimlerde çalışarak diplomat olmakta mümkün. Diplomatta olması gereken niteliklere baktığımızda ise muhakkak bir yabancı dili olmalıdır. Bunun dışında analitik düşünme kabiliyeti, farklı coğrafyalarda yaşamaya hazırlıklı oluşu, kriz anında soğukkanlılığını koruması da önemlidir.

Büyükelçilikler daha çok siyasi ilişkileri yönetmekle görevlidir, ülkenin başkentinde bulunur ve tek bir Büyükelçilik vardır. Örneğin: Almanya’daki Berlin Büyükelçiliği. Başkonsolosluklar ise işlerini halktan yürütür. Diğer bir ifadeyle bir ülkede birden fazla Başkonsolosluk olabilir. Örneğin: Almanya’da 14 tane Başkonsolosluğumuz vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Misyon ise uluslararası örgütlerdeki temsilciliklerdir.”

Konferans, soru – cevap kısmının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ile üzere Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Muharrem EKŞİ’nin Emekli Büyükelçi Dr. Oğuz ÇELİKKOL’a teşekkür belgesi ve hediye takdimi ile sona erdi.

Emekli Büyükelçi Dr. Oğuz ÇELİKKOL, konferansın akabinde Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR’ü makamında ziyaret etti.

Diplamatlık Mesleği Konferans Kariyer Günleri KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
“DİPLOMATLIK MESLEĞİ” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.