Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
16/04/2019 11:25:13 - 16/04/2019 11:25:13 - 9625 Okunma

Üniversitemiz 9. Kariyer Günleri etkinlikleri kapsamında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Etkinin Üç Silahşörü: Ethos, Pathos, Lagos” konulu konferans düzenlendi.

15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans Salonu’nda 08 Nisan 2019 Pazartesi günü gerçekleşen konferansta Acedemic Trend Training ve Consultancy Kurucusu Devrim ERSÖZ, öğrencilere etki bırakabilme ve ikna kabiliyeti konularında bilgiler verdi.

Yoğun katılımın olduğu programda renkli kişiliği ile dikkat çeken ERSÖZ, Aristo’nun Ethos, Pathos, Logos üçlemesini temel alarak ikna sanatını şu sözlerle açıkladı:

Aristo’nun retorik üçgeni, ikna kavramı üzerine geliştirilen ve ikna etme yollarının basit bir bileşiminden oluşan bir üçgendir. Üçgende yer alan ethos, Aristo tarafından karizma olarak nitelendirilmektedir. Konuşmacının kişiliğini, şöhretini, ve karizmasını ifade etmektedir. Ethos ayrıca, konuşmacının giyimini, konuşma şeklini, hareketlerini, mesleki özelliklerini, eğitimini, deneyimlerini, mizah gücünü ve unvanını kapsamaktadır. 

 Logos, ikna etmeye mantıksal bir yaklaşımdır. Logos, ikna etmek için insanların mantığına hitap etmek anlamına gelir. İkna etmek için örnekleme yoluna girmez, zaten olayları karşı tarafa mantık çerçevesinde aktarıyordur. Logos için diğer argümanların (ethos, pathos), ikna süresinceki etkileri tartışmalıdır, çünkü logos dışındaki bu iki argüman mantığa pek de hitap etmez. Oysaki günümüzde, insanların mantıklarından çok duygularına hitap edildiğinde ikna oldukları görülmektedir. Duygulara hitap ederek ikna ise pathosun işidir.

Pathos, mantığa hitap eden logos unsurundan daha etkileyici bir unsurdur. Pathos, ödül çekiciliği, korku çekiciliği, aşk çekiciliği gibi temel duygular üzerinden insanları ikna etmeye çalışır” dedi.

ERSÖZ, konferans arasında konuşmasını etkili kılmak adına öğrencilerle birkaç deney ve farkındalık oyunları da oynattı.

Ethos Pathos Lagos İkna KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
“ETKİNİN ÜÇ SİLAHŞÖRÜ: ETHOS, PATHOS, LOGOS” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.