Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
17/04/2019 14:17:49 - 17/04/2019 14:17:49 - 10383 Okunma

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi tarafında aylık periyotlar halinde düzenlenen konferans serisinin altıncısı "Cumhuriyet Türkiyesi’nde Bir Mesele Olarak İslam" başlığıyla 15 Nisan 2019 tarihinde Rektörlük Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Konferansı; İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdüsselam ARI, Üniversitemiz akademik-idari personeli, öğrencilerimiz ve davetliler dinledi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail KARA, konferansa konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. İsmail KARA, konferansta felsefi olarak din ve modernitenin birbirlerine mesafeli olduğunu son üç yüz yıllık pratikte ise bu ikisinin beraber gidebilmesi için çeşitli denemelerin gerçekleştirildiğini ifade etti.

İslam’ın bir mesele olarak, Osmanlı modernleşme çabalarından Cumhuriyet’e geçişte ve günümüze gelene kadar süreçteki serencamını ortaya koyan KARA, Lozan’la birlikte bu süreçte önemli bir değişimin gerçekleştiğini ve 1924 yılının İslam’ın Türkiye’de bir mesele olarak tartışılmaya başlaması noktasında büyük bir kırılma noktası olduğunu iddia etti. 1950’lere kadar olan tek partili dönemin Türkiye’deki dinî alanla ilgili problemlerin en önemli kaynağı olduğunu söylemekle beraber yeni bir döneme geçişin de yine bu tek partili dönemin ürünü olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’de dinle ilgili meselelerin hep muğlak ve müphem bırakıldığını, bunun da şart ve durumlara göre bazen fırsat bazen de kontrol için kullanılabildiğine değinen KARA, bu konu üzerine her kesimin özellikle de İlahiyat fakültelerinin üst seviyede araştırma ve bilgi üretmesi gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Konferans, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdüsselam ARI’nın misafir konuşmacı Prof. Dr. İsmail KARA’ya hediye takdim etmesiyle sona erdi.

Konferans KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
CUMHURİYET TÜRKİYESİ’NDE BİR MESELE OLARAK İSLAM KONFERANSI
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.