Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
06/05/2019 12:06:04 - 06/05/2019 12:06:04 - 12690 Okunma

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından "Yazılışının 950. Yılında KUTADGU BİLİG" konulu panel düzenlendi.

Merkezi Derslikler Binası Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda 02 Mayıs 2019 Perşembe günü gerçekleştirilen panele; Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gülden SAĞOL YÜKSEKKAYA ve Prof. Dr. Mesut ŞEN, Marmara Üniversitesi öğretim elemanı Arş. Gör. Asiye Figen KALKAN ve Üniversitemiz öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Ayşe ŞEKER konuşmacı olarak katıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği Panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Mesut ŞEN, Yusuf Has Hacib tarafından yazılan Kutadgu Bilig’in bir siyasetname olduğunu söyleyerek Hacib’in esere Kutadgu Bilig adını verirken eski Yunan düşünürlerinden etkilenmiş olduğunu ifade etti.   

Arş. Gör. Dr. Ayşe ŞEKER ise eserde iyilik etmenin faydaları, iyiliğin nasıl bir şey olduğu, iyi insanın özellikleri, iyi bir devlet adamında bulunması gereken özellikler, iyilik ve kötülüğün karşılıksız kalmayacağı, kötünün cezalandırılması gerektiğine dair konuların işlendiğini belirtti.

Moderatör Prof. Dr. Gülden SAĞOL YÜKSEKKAYA da eserin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasından sonra yazılmış en eski eser olan Kutadgu Bilig, Türk dili ve edebiyatının olduğu kadar Türk kültür tarihinin de en önemli eserlerinden biridir. Bir taraftan İslamiyet öncesi Türk düşüncesinin izlerini ve yansımalarını, bir taraftan da Türklerin yeni dâhil oldukları İslam medeniyetine uyum sağlama süreçlerini yansıtan Kutadgu Bilig, Türk düşüncesinin değişim sürecini göstermesi bakımından da önemli bir eserdir.”

Panelin son konuşmacısı Arş. Gör. Asiye Figen KALKAN da esere konu olan değerlerden bahsetti. Kutadgu Bilig’de insanın bu dünyada öncelikle Tanrı’nın sevgisini kazanmak için çabalaması, peygambere, dört halife ve sahabeye karşı sevgi beslemesi gerektiğinin anlatıldığına değinen KALKAN; “Kutadgu Bilig’e göre insanlar arasındaki sevginin gerçek olup olmadığını anlamak için gönülden bakmak gerekir. Çünkü seven insan yüzünden bellidir. Söylenen sözün manasında sevgi kendisini gösterir. Devlette de Tanrı’nın sevgisini kazanma amacı bulunmaktadır. Tanrı’nın sevgisini kazanan insan mutlu insandır. Eflatun’un ideal devletinde toplumdaki herkes birbirini sever ve sayar. Sevgi değeri her iki eserde benzer biçimlerde ele alınmış gözükmektedir” diye konuştu.

Program panelistlere günün anısına teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.

KLÜ Panel

Facebook Twitter Google Plus
KUTADGU BİLİG PANEL
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.