Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
10/05/2019 14:14:31 - 10/05/2019 14:14:31 - 11300 Okunma

Üniversitemiz Hukuk Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün ortaklaşa düzenlediği "Hukuki ve Siyasi Boyutlarıyla Türkiye-AB İlişkileri" konulu konferans, 09 Mayıs 2019 Perşembe günü II. Merkezi Derslikler Binası 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU’nun Moderatörlüğünü yaptığı panele; Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Armağan GÖZKAMAN ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Mithat GÜNEŞ konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Moderatör Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU, yaklaşık olarak 60 yıldır devam eden Türkiye-AB ilişkilerinin inişli - çıkışlı bir seyir izlediğini belirterek, panelin faydalı olması temennisinde bulundu.

Panelin ilk konuşmacısı Doç. Dr. Ahmet Mithat GÜNEŞ, Türkiye-AB ilişkilerinin Hukuki boyutuna değinerek şöyle konuştu: “Avrupa Birliği’ne üyeliğin gerçekleşmesi halinde, AB hukuku ülkemizde de geçerli olacak ve belli alanlarda ulusal hukuk düzenlemelerinin yerini AB hukuku alacaktır. Avrupa Birliği hukuku, ulusal hukukta olduğu gibi farklı kaynaklardan beslenmektedir. 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren batılılaşma dalgasının etkisini hissettirdiği Türkiye, 1920’lerden beri Batı hukukunun uygulandığı ülkeler arasındadır. Avrupa Birliği’nin öngördüğü düzenlemelerin etkisi çoğu kez Avrupa kıtasıyla sınırlı kalmamaktadır. Bu düzenlemeler Avrupa kıtası dışında yer alan ülkeler tarafından da örnek alınmaktadır. Avrupa Birliği düzenlemeleri ayrıca, farklı alanlarda en modern ve en ileri standartlara sahip olması dolayısıyla ülkemizde hukuki alanda gerçekleştirilen birçok değişikliğin temelini oluşturmaktadır. Bu bakımdan, Avrupa Birliği hukukundaki gelişmeleri yakından takip etmek hukukçular açısından son derece önemlidir.”

Diğer panelist Doç. Dr. Armağan GÖZKAMAN ise, Avrupa Birliği’nin ekonomik bütünleşmenin yanı sıra, ortak bir güvenlik ve savunma politikası geliştirerek, siyasal bütünleşmeye giden yolda önemli  mesafe kaydettiğini dile getirerek; “Uluslararası alanda etkin bir aktör olabilme arayışı içindeki Avrupa Birliği’nin Avrupa’da bir askeri güç oluşturma çabaları, gelecekte Birliğe tam üye olmayı hedefleyen Türkiye tarafından dikkatle izlenmektedir” dedi.

Panel, soru-cevap bölümünün ardından plaket takdimi ile sona erdi.   

Panel KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
UKUKİ ve SİYASİ BOYUTLARIYLA TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.