Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
23/05/2019 17:10:39 - 23/05/2019 17:10:39 - 17692 Okunma

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, “2019 Prof. Dr. Fuat SEZGİN Yılı” dolayısıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen toplantıya katıldı.

23 Mayıs 2019 Perşembe günü Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda Üniversitemizi Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ile birlikte Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Doğan ÜNAL, Teknoloji Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fatih SEMERCİ, Lüleburgaz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YEŞİLTAŞ ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Nadir SUBAŞI temsil etti.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, 2019 Prof. Dr. Fuat SEZGİN Yılı Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında, geçen yıl 1 Temmuz’da hayatını kaybeden Prof. Dr. Fuat SEZGİN’i bir kez daha rahmetle ve saygıyla yâd ederek, merhum Fuat SEZGİN’in Türkiye’ye ve milletine derin bir muhabbetle bağlı olduğunu söyledi.

“Medeniyet inşa etmek, her topluma nasip olan bir haslet değildir” diyen Cumhurbaşkanımız konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Biz, bu konuda şanslı bir milletiz. Her şeyden önce dinimiz olan İslam’ın kadim ve çok zengin bir medeniyet birikimi var. İslam ilim adamlarının; tıptan astronomiye, matematikten kimyaya, fizikten siyaset bilimine kadar dünyaya kazandırdıkları birikim, bugün dahi insanlığın yolunu aydınlatmayı sürdürüyor.”

“Hocamızın Eserleri Yanında Şahsi Kütüphanesi, Başlı Başına Bir Hazine Değerindedir.”

Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in, ömrünün son yıllarında eserlerini, kitaplarını ve tüm birikimini Türkiye’ye kazandırmanın, milletin istifadesine sunmanın gayreti içinde olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanımız, Fuat SEZGİN’in eserlerinin büyük kısmının Türkiye’ye kazandırıldığını, diğer kısmının da Türkiye’ye getirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Gülhane Parkı içinde eski Has Ahırlar Binası’nda açılan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin yerini bizzat Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in belirlediğini ve kendisinin de Başbakanlığı döneminde müzenin hazırlıklarını Sezgin Hoca ile bizzat yürütme şerefine nail olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanımız, “Hocamızın eserleri yanında şahsi kütüphanesi, başlı başına bir hazine değerindedir. İnşallah bunları da vakıf ve müze bünyesinde en güzel şekilde koruyacak, değerlendirecek, gelecek nesillere aktaracağız. Hocamızın eserlerinden bir set de Cumhurbaşkanlığı Kütüphanemizin en kıymetli bölümü olarak araştırmacılarımızın ve gençlerimizin hizmetine sunulacaktır” dedi.

“Üniversiteleri 81 Vilayetin Tamamına Yayarak Yükseköğrenime Erişimi Kolaylaştırdık.”

İstanbul’u dünyanın en gözde ilim ve kültür merkezlerinden biri hâline getirmek için her türlü gayreti gösterdiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanımız, üniversiteleri de 81 vilayetin tamamına yayarak hem yükseköğrenime erişimi kolaylaştırdıklarını hem de bilim insanlarının önünde geniş bir çalışma alanı oluşturduklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanımız, “Bütün bunları yaparken, bir yandan da eski dönemin bakiyesi bağnazlıklarla, kendi medeniyetine ve kültürüne husumeti çağdaşlık zanneden ‘sömürge aydınlarıyla’ mücadele ettik. Bu zihniyeti tümüyle ortadan kaldıramamış olsak da bilimsel çalışmaların yelpazesini olabildiği kadar genişlettiğimiz bir gerçektir. Ülkemizde tarih, kültür, sanat, edebiyat başta olmak üzere sosyal bilimler alanları yeniden cazibe kazanmışsa, işte bu çabalar sayesindedir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanımız, ilmi çalışmalar kapsamında Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 5 milyon ciltlik kütüphanenin üç, dört ay içerisinde açılacağını, İstanbul’da da Rami Kışlası’nda 6 milyon ciltlik bir kütüphanenin yapım çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

“Güçlerin Dengesiz Olduğu Bir Yerde, İdealleri Hayata Geçirecek İmkân Oluşturmak Mümkün Değildir.”

Cumhurbaşkanımız, bilimin ve teknolojinin insanlığa sağlayacağı faydaların veya zararların, onun gerisindeki felsefeyle, inançla, amaçla ilgili olduğuna işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: “İnsanı, herhangi bir meta olarak gören anlayışla üretilen bilim ve teknoloji, ancak dünyadaki adaletsizliği artırmaya, zulmü çoğaltmaya yarar. Buna karşılık, insanın yaratılmışların en şereflisi olduğu anlayışıyla yürütülen bilim ve teknoloji faaliyetleri, dünyadaki herkes için mutluluk, huzur, refah kaynağı hâline dönüşür. Nasıl aynı malzemeyle, sadece doz farkıyla zehir de ilaç da yapılabilirse, bilim ve teknolojinin sonuçlarıyla da benzer neticeler elde etmek mümkündür. Atomu parçalayarak insanlık için en ucuz enerji kaynağını üreten de insanları toplu şekilde katleden de aynı bilim, aynı teknoloji değil midir?

Öyleyse biz, bilimi ve teknolojiyi sadece insanlığın hayrına kullanacağız. Bıçak katilin elinde insan öldürür ama aynı şekilde bıçak değil de neşter doktorun elinde, cerrahın elinde hayat kurtarır. Fark bu, bunun için önce dengeyi sağlamak gerekiyor. Türkiye olarak, savunma sanayiine verdiğimiz önemin gerisinde, işte bu anlayış vardır. Güçlerin dengesiz olduğu bir yerde, idealleri hayata geçirecek imkân oluşturmak mümkün değildir. Biz, milletimiz, mensubu olduğumuz ümmet ve tüm insanlık için barış, huzur, güven, refah, adalet, esenlik dolu bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz.”

Gençlere Gülhane Parkı içerisindeki İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni de gezmelerini tavsiye eden Cumhurbaşkanımız, müze ve Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in Kütüphanesi’nin gençlere yeni ufuklar çizeceğini, gençlerin geleceğe bakışlarını teşvik edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN konuşmasının sonunda Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’nın Türkiye, İslam dünyası ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dileyerek Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı programlarının düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

Fuat Sezgin Toplantı KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
FUAT SEZGİN YILI
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.