18/09/2014 14:35:00 - 18/09/2014 14:35:00 - 16865 Okunma

Balkan Üniversiteler Birliği, 21 Nisan 2014 tarihinde Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç’ın katılımıyla Namık Kemal Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Trakya Üniversiteler Birliği 5’nci Üst Kurul Toplantısında alınan karar gereğince üniversitelerarası işbirliğini Balkan Ülkelerine genişletmek gayesiyle kurulmuştur.

Merkezi Edirne olarak kararlaştırılan Balkan Üniversiteler Birliği’nin ilk toplantısı, 31 üniversite’nin katılımıyla  11 Eylül 2014 tarihinde Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Balkanlardaki 31 Üniversitenin anlaşma imzalayarak dahil olduğu, 5 Üniversitenin de elektronik ortamda üye olmayı kabul ettiği 36 Üniversiteden oluşan Balkan  Üniversiteler Birliği’nin ilk toplantısı, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın mesajının okunmasıyla başladı. Ardından Balkan Senfoni Orkestrası katılımcılara konser  verdi. Konser, katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Balkan Üniversiteler Birliğinin açılış konuşmasını yaptı ve BÜB’nin kuruluş gayesini ve hedeflerini dile getirdi. Açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen toplantıda Balkan Üniversiteler Birliği’nin tüzüğü görüşüldü ve Prof. Dr. Yener Yörük oy birliğiyle 31 Aralık 2015 tarihine kadar Balkan Üniversiteler Birliği’nin Başkanı seçildi. Ayrıca Birliğin kalıcı sekretaryasının Trakya Üniversitesi bünyesinde olmasına oy birliği ile karar verildi. Ioanian Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Triantafyllos Albanis onursal başkan, 2016 yılına kadar Prof. Dr. Yener Yörük şimdiki başkan, Sofia St. Kliment Ohridski Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ivan Ilchev ise gelecek başkan olarak Birliğin yürütme kuruluna seçildi.

Toplantının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Balkan Üniversiteler Birliği Hatıra Ormanında Üniversitemiz adına dikilmiş olan ağaca üzerinde üniversitemizin adının yazdığı plaketi yerleştirdi.

Ağaç dikim töreninin ardından Trakya Üniversitesi’nin eski senato salonunda üniversite temsilcileri Balkan Üniversiteler Birliği Tüzüğünü imzaladı.

Balkan Üniversiteler Birliği Gala Yemeği, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayında gerçekleştirildi. Galada Evrim Kaşıkçı bir konser verdi. Konserde Balkan Müziklerinden oluşan program katılımcıların beğenisini topladı.

Balkan Üniversiteler Birliği’nin İlk Toplantısı Edirne’de Gerçekleştirildi

Balkan Üniversiteler Birliği’nin İlk Toplantısı Edirne’de Gerçekleştirildi