Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
05/12/2019 10:49:40 - 05/12/2019 10:49:40 - 15932 Okunma

Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri tarafından kentlerin tüm bireyler tarafından eşit imkânlarda kullanımı ve yaşanabilir mekânlar olarak düzenlenmesine dikkat çekmek ve 03 Aralık Dünya Engelliler günü için farkındalık yaratmak amacıyla “Engelleri Kaldır” ana temasıyla “Kentsel Mekân Deneyimi” atölye sergisi açıldı.

03 Aralık 2019 Salı günü Rektörlük Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa; Kırklareli Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Selahattin MİNSOLMAZ, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU, Üniversitemiz Engelsiz Üniversite Koordinatörü Öğr. Gör. Serkan AKTEN, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner ILIK, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Sergi’nin açılışında konuşan Kırklareli Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Selahattin MİNSOLMAZ, engelli bireylere sahip çıkarak hayatın her alanını onlara uygun hale getirmenin önemli olduğuna dikkat çekerek Özgürlük ve Demokrasi Meydanı, İstasyon Caddesi ve Fevzi Çakmak Bulvarı’nda gerçekleştirilen çalışmada Mimarlık Bölümü öğrencilerinin tekerlekli sandalyelere oturarak, koltuk değnekleri ya da gözleri kapalı olarak belirlenen güzergâhlarda kentin mekânlarını deneyimleyerek güzel işler başardığını ifade etti. MİNSOLMAZ, bu anlamda projede emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU, günün anlam ve önemine ithafen yaptığı konuşmasında engelli bireylerin yaşadığı sorunların aslında toplumun genel sorunları olduğunun altını çizdi. “Sorunları çözmek adına elimizden geleni yapmaya hazırız” diyen MUSAOĞLU, 03 Aralık Engelliler Günü’nün topluma bir mesaj verme ve toplumsal duyarlılığı arttırma günü olduğunu söyledi.

Engelsiz Üniversite Koordinatörü Öğr. Gör. Serkan AKTEN ise katılımcılarla engelli bireylere ilişkin istatistiksel verileri paylaşarak ülkemizde engellilere yönelik yapılan çalışmalardan bahsetti. Üniversitemizde de engelli öğrencilerin akademik ve sosyal hayata etkin ve eşit katılımını sağlamak için Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü kurulduğunu belirten AKTEN, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde engelli öğrencilerin hem üniversite yaşamlarını hem de kariyer planlamalarını kolaylaştıran engelli dostu cihazlar ve yazılımlar olduğunu kaydetti.

Kırklareli Spor İhtisas Kulübü sporcusu Erman ÇETİNER, 32 yaşında ve Down Sendromlu bir birey olduğunu ifade ederek,

“Bu bir hastalık değil; genetik farklılık. Yaşıtlarımdan geç yürüdüm ve geç konuştum. Ailem ve aldığım eğitim sayesinde pek çok engeli aştım. Öğretmenlerim sayesinde okuma – yazma öğrendim. Eğitim Uygulama Okulu’nda Ağaç İşleri Bölümü’nde öğretmenim Soner POLAT ile masa tenisi oynamaya başladım. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu’nun düzenlediği masa tenisi yarışmalarında Marmara Bölgesi ve Türkiye şampiyonu oldum. 14 seneden beri bölge ve Türkiye birincisiyim. Milli takıma seçildim ve Milli takım sporcusu olarak Güney Afrika, İtalya ve Portekiz’de yapılan erkek takım yarışlarında Avrupa ikinciliği ve üçüncülüğü ile Dünya ikinciliği derecelerim var.

İŞKUR Toplum Yararına Çalışma Projesi ile iş hayatına başladım. Şuan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde hem çalışıyor hem de sporumu yapıyorum.

Aldığım eğitim ve annemin destekleri ile pek çok şeyi yapabiliyorum. Bugünlere gelmemde emeği olan öğretmenlerime, çalışma hayatıma katkısı olan büyüklerime, benim için verdiği mücadele, gösterdiği sevgi ve sabırdan dolayı canım anneme teşekkür ederim. Ben engelleri aşan mutlu ve sevgi dolu bir örneğim” dedi.

Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencisi Ferine Nur BURT, gerçekleştirilen etkinlik ile farklı engel durumlarına sahip kişilerin yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara “farkındalık” yaratmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Sergi Koordinatörü Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülcan YELER de serginin içeriğinden bahsederek serginin 1 Tema 3 Bağlam ana fikri ile oluşturulduğunu açıkladı.

Açılış konuşmalarının akabinde katılımcılar sergiyi gezdi. “Engelleri Kaldır -  Kentsel Mekân Deneyimi” atölye sergisi 06 Aralık 2019 tarihine kadar açık olacak.

Engelliler Günü Sergi KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
“ENGELLERİ KALDIR
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.