Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
26/02/2020 12:51:05 - 26/02/2020 12:51:05 - 16711 Okunma

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, 25 Şubat 2020 Salı günü “Trakya Kariyer Fuarı” kapsamında Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Üniversitelerin İstihdamdaki Yeri ve Rolü” konulu panelde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı’nın himayelerinde “Yetenek Her Yerde” temasıyla Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panele; Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan TABAKOĞLU, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT konuşmacı olarak katıldı.

“İstihdamın arttırılması eğitim – öğretimin kalitesine bağlı”

Panelde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, istihdamın arttırılmasının eğitim – öğretimin kalitesine bağlı olduğunu ifade ederek bu hususta öğretim elemanlarına, idari personele ve öğrencilere yönelik memnuniyet anketleri yapıldığını belirtti. Anketlerden gelen dönüşlere bağlı olarak Üniversitenin değerlendirildiğini aktaran ŞENGÖRÜR şunları söyledi:

“Stratejik olarak belirli alanlarda uzmanlaşmak istedik. Bunun için de Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezimizi kurduk. Merkezimizde verilen eğitimlere çok önem veriyoruz ve şuana kadar 280 eğitim verdik. Çünkü öğrencilerimizin aldıkları eğitimlerle mezuniyet sonrasında çok farklı noktalara geleceğine inanıyoruz.

Aynı zamanda Merkezimiz bünyesinde son 2 yılda 27 tane teknik gezi düzenledik. Ayrıca her yıl Kariyer Fuarı organize ediyoruz. 2019 yılındaki Kariyer Fuarımıza 30 firma ile 11 kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu katıldı. Kariyer Fuarımızı bu sene olduğu gibi her yıl düzenli olarak yapmayı hedefliyoruz.

Kamu-Üniversite-Sanayi (KÜSİ) işbirliğinde de 2019 yılında 92 firma ziyaretinde bulunuldu. Ziyarette bulunulan firmalar Ar-Ge tasarım faaliyetleri yapmaktalar. Bizim burada temel amacımız Üniversite-Sanayi işbirliği ile öğrencilerimizin iş ve staj imkânlarını belirleyerek ilgili alanlara yönlendirmek.

Öğrencilerimizin mesleki gelişimi açısından 3+1 ve 7+1 uygulamalı eğitim modelini benimsedik. Bu program sayesinde öğrencilerimiz eğitim hayatındayken istihdam imkânı elde edebiliyor.

Tüm bunların dışında biz öğrencilerimize iyi bir insan olmayı öğretmek istiyoruz. Bu kapsamda sosyal sorumluluk projeleri imzalıyoruz ve öğrencilerimizi bu projelere dâhil ediyoruz. Sosyal sorumluluk projeleri öğrencilere mezuniyetleri sonrasında önemli katkılar sağıyor. Sizler de bulunduğunuz yerdeki sosyal sorumluluk projelerine dâhil olun.

Son olarak Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında ‘GIDA’ alanında ihtisaslaşacak yükseköğretim kurumu olarak belirlendik. ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’ nda pilot üniversiteler arasına girmiş bulunmaktan gurur duyuyoruz. Kırklareli Üniversitesi olarak ‘Gıda’ alanında, hem Kırklareli’ne hem de bölgeye hitap etmeyi hedefliyoruz. Bu konuda da hem maddi hem de manevi anlamda ciddi destek alacağız”.

“Topluma yön verecek nesiller Üniversitelerde yetişir”

İstihdamın konusunun eğitim – öğretim alanına dâhil olduğunu söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT, Üniversitelerdeki temel amacın eğitim – öğretimde, araştırmada ve Üniversite – Sanayi işbirliğinde başarı olduğuna dikkat çekti.  Öğrencilerin mezun olduğunda iş piyasalarının talep ettiği nitelikli iş gücüne sahip olması gerektiğini de hatırlatan MURAT,  “Bizlere burada büyük görev düşüyor.  Sizlerin istihdama katılabilmeniz için hepimiz çaba göstermeliyiz.

Bu anlamda ülkemiz kadar eğitim – öğretim sistemimiz de dönüşüyor. Ülkemiz, ekonomik ve sosyal anlamda en hızlı dönüşen ülkeler arasındadır. Bizler de bu alanda istihdama yönelik iş yerinde uygulamalı eğitime çok önem veriyoruz. Meslek Yüksekokullarında 3+1; lisans programlarında da 7+1 eğitim sistemini benimsiyoruz. Bu sistem özellikle Meslek Yüksekokullarındaki öğrencilerimiz için büyük bir fırsat. Bizler, Üniversite – Sanayi işbirliği kapsamında lisansüstü öğrencilerimizi de sanayiye entegre ettik. Bu hususta protokoller imzaladık. Dolayısıyla istihdam anlamında adımlar atmaya devam ediyoruz.

Günümüzde iş odaklı platformlar çok önemli. Üniversiteler bir yandan iş gücü piyasalarına istidam imkânı sağlarken diğer taraftan da istihdam piyasalarına yeni ufuklar açacak bilimsel alt yapı da üretiyor. Topluma yön verecek nesiller Üniversitelerde yetişir.

Bu alanda YÖK’ün de kalite anlayışı, uluslararasılaşma ve girişimcilik odaklı çalışmaları mevcut. İnsan araba gibidir. Arabanın bir motoru bir de direksiyonu vardır. İnsanın da motoru bilgisi, direksiyonu da ahlakı ve erdemidir. Bizim ahlaklı, erdemli, bilgili ve piyasalara odaklanmış gençlere ihtiyacımız var” dedi.

Prof. Dr. Sedat MURAT, başarılı olmanın yolunun çok çalışmaktan geçtiğini de vurgulayarak öğrencilere Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz SANCAR'ı örnek gösterdi.

Aziz SANCAR'ın günde 18 saat çalıştığını anlatan Prof. Dr. MURAT, "Hiçbir başarı tesadüf değildir, Aziz SANCAR günde 18 saat çalışıyor. Aziz SANCAR'ı bir gün üniversitemizde misafir ettiğimizde, başarısının sırrını 'Çok mu zekisiniz?' diye sorduk. Bize 'Ben çok zeki bir insan değilim, günde 18 saat çalışıyorum. Aylarca laboratuvarlar da uyudum. Ama şimdi sağlık sorunlarım nedeniyle çalışmayı azalttım. Şu anda günde 12 saat çalışıyorum.  Büyük başarıların arkasında gayretli çalışmak gelir" şeklinde konuştu.

“Günümüzde toplumların gücü eğitimli bireylerle ölçülür”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Mümin ŞAHİN de istihdamın mevcut iş gücünün ekonomik faaliyetler içerisinde sürekli bir şekilde geliştirilmesi olduğunu hatırlatarak günümüzde toplumların gücünün eğitimli bireylerle ölçüldüğünü belirtti.

Dolayısıyla eğitime son derece önem vermemiz gerektiğini ifade eden ŞAHİN, “Bizler için gelişen ekonominin ihtiyaçlarına yönelik bireyler yetiştirmek ve bilimsel çıktılar üretmek çok önemli.

Göreve geldiğim günden itibaren 50 işletmeyle işbirliği protokolü imzaladık ve imzalanmayı bekleyen de 20 protokolümüz var. Burada temel amacımız endüstri ve sanayiye uygun nitelikli bireyler yetiştirmektir. Biz de uygulamalı eğitim modelini hayata geçirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

“Üniversiteler nitelikli insan gücü yetiştirmenin yanı sıra istihdam gücüne de katkı sağlıyor”

Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan TABAKOĞLU ise üniversitelerin nitelikli insan gücü yetiştirmenin yanı sıra istihdam gücü de sağladığını ifade ederek konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Bugün üniversitemiz bünyesinde akademik ve idari olmak üzere 4200 personel çalışıyor. Bu sayı bölgemiz açısından düşünüldüğünde ciddi bir iş gücü. Geçen yıl Teknik Bilimler kapsamında 3+1 eğitim modeli ile uygulamaya giden öğrencilerin %52’si iş teklifi aldı. Böylelikle öğrencilerimiz daha eğitim hayatındayken iş tecrübesi kazandı. Bakanlığımız da tüm bölümlerin staj imkânını kolaylaştıracağı yönünde müjde verdi. Bu, öğrencilerin öğrendiklerini uygulayarak mezun olacakları anlamına geliyor.

Biz artık nereye gitmek istediğini hayal etmiş; oraya donanım ekleyerek gitmeyi hedefleyen öğrenciler istiyoruz. Siz talep ettiğiniz sürece biz gerekli desteği sağlamaya hazırız. Biz, ‘Asgari ücretle çalışırım. Ne iş olursa yaparım’ diyen öğrenci istemiyoruz. Biz, ‘Girişimcilik hayali kuran, kendi işinin patronu olmak isteyen öğrenciler” istiyoruz. Bunun için öncelikle bilgi ardından da fikir olması gerekiyor”.

Üniversite bünyesindeki uygulama ve araştırma merkezleri hakkında da bilgiler veren TABAKOĞLU, bu merkezlerde sunulan imkânları da öğrencilerle paylaştı.

“Hukuk Fakültesi öğrencimiz Betül KÜÇÜK, 500 öğrenci arasından birinci oldu”

Panelin ardından Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih KARABACAK, Edirne İdare Mahkemesi Başkanı Kudret DOĞAN, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimi Muhammet Emin AYDEMİR ve Ceza Tevkif Evleri Tetkik Hâkimi Faruk KARCI, “Hâkimlik ve Savcılık Mesleği” hakkında konuştu. Akabinde aktarılan bilgiler doğrultusunda bir bilgi yarışması düzenlendi.

Bilgi yarışmasında Üniversitemiz Hukuk Fakültesi öğrencisi Betül KÜÇÜK, yarışmaya katılan 500 öğrenci arasından birinci oldu.

Kariyer İstihdam Panel KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
REKTÖRÜMÜZ PROF. DR. BÜLENT ŞENGÖRÜR, “ÜNİVERSİTELERİN İSTİHDAMDAKİ YERİ ve ROLÜ” KONULU PANELDE KONUŞTU
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.