Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
02/04/2015 08:48:32 - 03/04/2015 08:48:32 - 15394 Okunma

Üniversitemiz Pınarhisar Meslek Yüksekokulu’nun organizasyonunda düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Kültür Köprüleri: Kütüphaneler” başlıklı panel ve “Evvel Zaman İçinde Çocuk Dergileri” adlı resim sergisi açılışı, Rektörlük Kültür Merkezinde gerçekleşti.  

51. Kütüphane Haftası etkinlikleri münasebetiyle düzenlenen paneli; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahtiyar DURSUN, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin TOYLAN, Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Recep ZOGO, Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Mehmet HALİLOĞLU, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Alaattin YERLİKAYA, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci dinledi.   

Panele; Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza KANDUR, Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Berat BİR ve Yrd. Doç. Dr. Güssün GÜNEŞ ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan MİNDER konuşmacı olarak katıldı. 

Panel öncesinde Rektörlük Kültür Merkezi Fuaye Alanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü Kütüphanecisi Ayşe KASAP ve Sultanbeyli Belediyesi Kütüphanecisi Nusret SÖNMEZ tarafından hazırlanan 1869-1928 yılları arasında Osmanlıca olarak yayınlanmış 60 adet çocuk dergisinden oluşan “Evvel Zaman İçinde Çocuk Dergileri” adlı resim sergisinin açılışı yapıldı.

Programının açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, Kütüphaneler Haftasının Üniversite çatısı altında bulunan herkes için ilgi ve heyecan uyandıran bir konu olduğunu dile getirerek bu konunun değişik boyutlarıyla ele alınmasının üniversitelerin görevi olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. AYKAÇ, şunları kaydetti: “Bizim hayatımızda kitabın her zaman yer alması lazım. Kitap, hayatımızdan çekiliyor ve kitabın önemi azalıyor. Biz, zaman geçtikçe kitabı unutan bir toplum haline geliyoruz. Diğer taraftan akıllı telefonlar ve sosyal medya hepimizi fazlasıyla meşgul ediyor. Çoğumuz, bunların kültür ve bilgi bakımından bizi bir adım bile ileriye götürmediğini söyleyebiliriz. Sosyal medyada yer alan platformların gündemde bulunan sıcak gelişmeler ve dedikodu türünden haberlerin laf kalabalığından öteye geçmeyen ve sorumsuz şekilde paylaşılan bir meşguliyet alanı haline geldiğini görüyoruz. Bunlardan kurtulmanın yolu, bunlara direnmek ve yerine kitabı ikame etmektir. Kitabı önemsemeden, kitabı kafamıza takmadan, kitapla haşır-neşir olmadan, kitabı hayatımızın merkezine koymadan ciddi işler başaramayız.”

Panelin Moderatörü Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza KANDUR konuşmasında, her yıl Mart ayının son haftasının Kütüphaneler Haftası olarak kutlandığını ve farkındalığın artırılması amacıyla çeşitli etkinliklerin yapıldığını söyledi. Kütüphanelerin kültürümüzün önemli kurumlarından olduğunu belirten Prof. Dr. KANDUR, günümüzde geleneksel kütüphanelerden çok farklı kütüphane modellerinin ortaya çıktığını söyledi.

Panelin ilk konuşmacısı Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Berat BİR, “Değişen Toplum, Değişen Bilgi ve Bilgi Profesyonelleri” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. BİR, sunumunda günümüz bilgi toplumunun; teknoloji, ekonomi, meslekler, mekan ve zaman ile kültür arasındaki ilişkilerine değinerek daha kaliteli ürün ortaya koymak ve iş süreçlerini daha verimli hale getirmek amacıyla yapılan AR-GE çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sunumunun sonunda, 21. Yüzyıl bilgi yöneticisinin sahip olması gereken özellikleri sıraladı.   

     

İkinci konuşmacı Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güssün GÜNEŞ ise, “Toplumda Kütüphane ve Kültür Okuryazarlığı” konulu sunum yaptı. Yrd. Doç. Dr. Güssün GÜNEŞ sunumunda; kütüphanelerin farklı ilgi alanlarına ve topluluklara hizmet eden eğitim, kültür ve bilgi merkezleri olduğunu söyledi. Başlangıcından günümüze kadar matbaadan e-yayıncılığa, kitap raflarından dijital raflara kütüphanelerin gelişim aşamalarını anlatan GÜNEŞ, 3. Kuşak Kütüphaneler ve Kültür Okuryazarlığı konularında bilgiler paylaştı.

Son konuşmacı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan MİNDER de “Yerel Yönetimlerde Halk Kütüphanesi Hizmetleri: İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Örneği” isimli sunumda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan kütüphaneler hakkında ayrıntılı bilgiler veren Ramazan MİNDER, kütüphanelerin hizmete açılma tarihleri, mevcut bulunan yayım sayıları ve okuyucu profilleri konularında istatistiki bilgiler aktardı. MİNDER, konuşmasının sonunda Müdürlükleri tarafından yürütülen proje çalışmalarına değindi.

Panelin akabinde Rektörümüz Prof. Dr. AYKAÇ, panel konuşmacıları Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Hamza KANDUR, Doç. Dr. Berat BİR, Yrd. Doç. Dr. Güssün GÜNEŞ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan MİNDER’e teşekkür ederek, plaket takdim etti.

 

Kütüphane Haftası

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.