Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
12/05/2015 12:29:13 - 13/05/2015 12:29:13 - 21459 Okunma

Kırklareli Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “TRAMEP: Trakya Bölgesindeki Yiyecek ve İçecek Mesleki Eğitim Okullarında Kalitenin Arttırılması” Projesi kapsamında 12 Mayıs Salı günü Üniversitemizde “Trakya Gastronomi Festivali” yapıldı.

Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi önünde gerçekleşen festivale; Kırklareli Valisi Esengül CİVELEK, Cumhuriyet Başsavcısı İlyas YAVUZ, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, İl Jandarma Komutanı Alb. Selahattin ACARA, Emniyet Müdürü Mehmet Emin AKAY, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziya ESER, diğer mülki idare amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinden yiyecek içecek işletmeleri, meslek yüksekokulları, meslek liseleri ve yöre köylerinden temsilciler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Festivalde Kırklareli Valisi Esengül CİVELEK ve protokol üyeleri yöresel lezzetlerin sergilendiği stantları tek tek gezerek, vatandaşlarla sohbet ettiler.   

Festival Yunanistan Trakya’sı ile Bulgaristan Trakya’sından üreticileri de bir araya getirdi. Festival kapsamında, liseler, üniversiteler, şefler ve yöre kadınları arasında farklı kategorilerde yemek yarışmaları yapıldı.

Festivalde ayrıca Türkiye’nin gastronomi konusundaki fikir önderlerinin katıldığı bir panel düzenlendi. Panelde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ; Trakya Gastronomi Festivali’ni düzenlemekten ve festivale ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. AYKAÇ, bu tür etkinliklerin Kırklareli’mizin gelişmesinde son derece önem taşıdığını ve bu etkinliklerin artarak devam etmesini istediklerini belirtti.

Panelde Trakya’daki yiyecek-içecek severlerle bilgilerini paylaşan konuşmacılardan Food and Travel Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ebru ERKE gastronomi turizminin Amerikada ilk sıralarda yer aldığını ancak Ülkemizde gastronomiye yeteri kadar kıymet verilmediğini aktardı. İstanbul Yiyecek İçecek Grubu Kurumsal Şefi Cihan ÇETİNKAYA da; Kırklareli'ne ait ürünlerin sadece il sınırları içerisinde değil tüm Türkiye’de ve tüm dünyaya tanıtılması için yapılması gerekli çalışmalara değindi. Food in Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gökmen SÖZEN ise; tarım ve hayvancılık panelleri yapılarak insanları bilgilendirmenin önemini dile getirdi. Lokal ürünlere sahip çıkılarak marka oluşturulması için çalışmalar yürütülmesine vurgu yaptı. 

Trakya Gastronomi Festivali etkinlikleri arasında Kırklareli Kent Konseyi Halk Müziği Korosu'nca, ziyaretçilere Trakya ve Rumeli türkülerinin seslendirildiği bir konser de verildi.

Festivalin bir diğer etkinliğinde Trakya Mutfak Okulu aktivitesinde ise ziyaretçilere bulama, keşkek, peynir helvası, çerepenede ekmek, ciğer aşı vb. yemeklerin yapımı gösterildi. Gün boyu süren etkinliğe Trakya Mutfak Fotoğrafları Sergisi ve stantlar eşlik etti.

TRAMEP Nedir?

TRAMEP: Trakya Bölgesindeki Yiyecek ve İçecek Mesleki Eğitim Okullarında Kalitenin Arttırılması Projesi, Türkiye’de İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG OP) kapsamında destekleniyor. Avrupa Birliği’nin finansör, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın program otoritesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın operasyon faydalanıcısı olduğu mesleki eğitim ve öğretim kalitesinin geliştirilmesi konusuna yoğunlaşan bu projenin koordinatörlüklerini Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Burçin HATİPOĞLU ve Üniversitemizden Öğr. Gör. Ali ÇAKIR üstleniyor.

Trakya Gastronomi Festivali bu projenin faaliyetlerinden biri olarak organize edildi. Etki alanının genişliği sayesinde festivale, özel sektör de katkıda bulundu. Festivalde düzenlenen yarışmalar için gerekli mutfak malzemelerine, Öztiryakiler Madeni Eşya San. ve Tic. A.Ş. sponsor olurken, Kipa marketler zinciri ise katılımcılara yarışmada kullanacakları malzemeleri almak üzere birer hediye çeki verdi. 

Haber: Uzm. Yılmaz KUS

Trakya Gastronomi Festivali

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.