Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
25/05/2015 17:29:23 - 25/05/2015 17:29:23 - 10205 Okunma
Üniversitemizde "Doğumunun 125, Ölümünün 100. Yılında Çuvaş Şairi Constantin İVANOV" konulu panel gerçekleştirildi.
 
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlıklarınca Rektörlük Kültür Merkezinde düzenlenen panele akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. 
 
Lüleburgaz Meslek Yüksek Okulu Müdür Vekili Doç. Dr. Bülent BAYRAM'ın başkanlığında ilk konuşmacı olarak söz alan Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan DURMUŞ; Çuvaş yazı dilinin ortaya çıkışı ve hangi süreçlerden geçtiğinin öğrenilmesinin, edebiyat dünyasına büyük katkı sağlayacağını söyledi. 
 
Çuvaş Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oksana SOROKİNA, Constantin İVANOV'un Çuvaş Edebiyatının temel eserlerinin oluşmasına büyük katkı sağladığını ifade etti. İVANOV'un paganların eserlerini okuyarak, derlediğini aktaran Doç. Dr. SOROKİNA, "Onun birçok eseri edebiyata ışık tutmuştur. Çuvaş Edebiyatının en iyi örneklerinden birini de İVANOV vermiştir. İVANOV adına tiyatrolar sahnelenmiştir. Onun adı cadde ve sokaklara verilmiştir. Çuvaş Edebiyatında önemli bir yer edinmiştir. Eğitimci olmasını yanı sıra iyi bir demokrattır" şeklinde konuştu. 
 
Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Secaattin TURAL ise, Türk Edebiyatı ve Çuvaş Edebiyatında ele alınması gereken önemli eserler olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. TURAL şunları kaydetti; "Osmanlı İmparatorluğu ne zaman ki güçlü bir dönem yaşadı, Divan Edebiyatı da güçlü bir dönem yaşamıştır. Osmanlı da milli şuurun oluşması mümkün olmamıştır. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu kozmopolit bir yapıya sahip olmuştur. Halk Edebiyatına bakıldığında haltan kopuk olduğu görülmektedir. Asıl önemli olan halktan kopuk olmadan eserler ortaya koymaktır. Edebiyat akımının toplumun tamamını kapsaması gerekir."
 
Panel sonunda Çuvaş Devlet Üniversitesi'nden değişim proğramıyla Üniversitemizde eğitim-öğretim gören Darya MOÇAVOLA ve Linda VLAİMİROVA'nın Harspi şiirinden parçalar seslendirdi. 
 
Panel, katılımcılara teşekkür belgesinin takdim edilmesiyle sona erdi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Çuvaş Şairi Constantin

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.