Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
19/10/2015 13:40:12 - 19/10/2015 13:40:12 - 18696 Okunma

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen uluslararası katılımlı “Milliyetlerin Kesişme Noktası: İdil-Ural Çalıştayı-II”, 16-18 Ekim 2015 tarihlerinde Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşti.

Üniversitemiz Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salonda düzenlenen çalıştayın açılış toplantısına; Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, Ülkemizdeki çeşitli üniversitelerden ve yurt dışından 22 farklı üniversiteden alanlarında uzman akademisyen ve araştırmacılar, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın ilk açılış konuşmasını Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM yaptı. Çalıştayın düzenlenmesindeki amacın “Rusya’nın Etnik Kimlikler Oluşturma ve Misyonerlik Faaliyetlerinde Folklor ve Folklor Araştırmaları: Çuvaşlar Örneği” başlıklı TÜBİTAK projesi için bir yol haritası belirlemek ve alanın farklı disiplinlerinden uzmanlarıyla bir araya gelerek onların görüşlerine başvurmak olduğunu belirten Doç. Dr. BAYRAM, etkinliğin düzenlenmesinde vermiş olduğu katkı ve destekleri için başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ ise konuşmasında; bir toplumsal hafıza olan tarihten dersler alarak, geleceği inşa etmenin önemine vurgu yaptı. “Gelecek köklerdedir” diyen Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, güçlü milletlerin; tarihlerinden dersler çıkartıp geleceklerini inşa ettiklerini söyledi. 

Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, konuşmasına şöyle devam etti: “Üniversite olarak bu tür el atılmayan ya da el atılmış ama bizim de bir taraftan tutmamız gerektiğine inandığımız konular gündeme geldiğinde çalışmalar yürütecek arkadaşlarımıza destek sunmaya büyük önem gösteriyoruz. İkincisi gerçekleştirdiğimiz İdil-Ural Çalıştayı gibi faaliyetler çerçevesinde elde edilen her başarı bizim gönlümüzde büyük bir sevinç halesi haline gelmektedir.” AYKAÇ, başta Doç. Dr. Bülent BAYRAM olmak üzere Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim elemanlarına, misafir öğretim üyelerine ve öğrencilere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarından sonra Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir DEVLET “Rusya’daki Türki Dillerin ve Halkların Geleceği” konulu açılış bildirisini sundu.

İdil-Ural bölgesindeki kimlik temasının; dil, edebiyat, tarih, din ve folklor bağlamında tartışıldığı çalıştayda Ülkemizdeki çeşitli üniversitelerden ve yurt dışından 22 farklı üniversiteden alanlarında uzman akademisyen ve araştırmacılar, toplam 39 bildiri sundu.

Üniversitemiz Rektörlük Kültür Merkezi’de bulunan iki konferans salonunda eş zamanlı olarak yapılan ve belli bir tema üzerinde gerçekleştirilen “Milliyetlerin Kesişme Noktası: İdil-Ural Çalıştayı-II”, katılımcılara oldukça güzel bir bilim ziyafeti yaşattı. Çalıştay, biri kapanış oturumu olmak üzere 11 ayrı oturum şeklinde düzenlendi. Etkinliğin kapanış oturumunda ilk sayısı Ocak 2016 tarihinde yayımlanacak olan “İdil-Ural Araştırmaları Dergisi”nin tanıtımı da yapıldı.

 

idil-ural çalıştayı KLÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.