Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
17/11/2015 15:37:41 - 17/11/2015 15:37:41 - 10391 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ, araştırmaları neticesinde Osmanlı Devleti tarafından 17. yüzyılda Makedonya'da yaptırılan Manastır Saat Kulesi'nin yüz yıldır kayıp kitabesine ulaştı.  

19. yüzyılda yenilenen Saat Kulesi’nin “kimlik kartı” niteliğindeki kitâbe, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’dan çekilmesiyle birlikte kaybolmuştu. Balkanlar’daki en mühim Osmanlı eserinden biri olan kitâbe, üzerine dikilen haç ile uzun yıllar tartışma konusu oldu. 

Balkanlar’da kalan Osmanlı eserlerine ulaşmanın ülkemiz için büyük önem taşıdığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ, şunları ifade etti: “Yaklaşık yüz yıl aradan sonra ortaya çıkarılan Osmanlı eserinden biri olan kitabe, kimliğini tamamen inkâr edecek şekilde Manastır Saat Kulesi üzerine bir haç dikilmiştir. Balkanlar’da yaşayan Müslümanların karşı gelmelerine rağmen bu haç halen kaldırılmadı. Kitabe, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Manastır’da tadilatı devam eden Haydar Kadı Cami deposunda 17 parçaya bölünmüş halde bulunarak, uzmanlarca birleştirildi. Kitabeyle ilgili bir başka önemli nokta da, altında Sultan II. Mahmut Han döneminde yaşayan ve Osmanlı hat sanatının büyük ustalarından sayılan Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin imzasını taşımasıdır. Ayasofya Camisi içerisindeki Hulefâ-yi Râşidîn hatları ve İstanbul Üniversitesi giriş kapısı üzerindeki hatlar da aynı hattata ait olan eserlerdendir.”

Kitabenin hem tarihi açıdan, hem de üzerindeki şiirle sanat değeri açısından çok önemli olduğunu dile getiren KARAKUŞ, ait olduğu yere yani Manastır’daki Osmanlı Saat Kulesi’ne dikilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

 

Saat Kulesi’ne Ait Olan Kitabeye Ulaşıldı

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.