Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
07/12/2015 14:33:20 - 07/12/2015 14:33:20 - 11307 Okunma

Türkoloji Projesi kapsamında, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Makedonya Kalkandelen (Tetovo) Üniversitesi, Şarkiyat bölümüne görevlendirilen Üniversitemiz Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve Köprü Derneği’nin düzenlediği programda “Yahya Kemâl Beyatlı ve Üsküp” başlıklı bir konferans verdi.

 

  

Üsküp’lü büyük Türk şairi Yahya Kemal Beyatlı’nın doğum gününde, 2 Aralık 2015 tarihinde Üsküp Çifte Hamam’da düzenlenen programa; T.C. Üsküp Büyükelçisi İkinci Katibi Yusuf Ziya KENAR, TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman TİRYAKİ, Çayır Belediye Başkan Vekili Süleyman BAKİ, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet SAMSAKÇI, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İBRAHİM, üniversite hocaları, şairler, işadamları, öğrenciler ve davetliler katıldı. 

 

Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr.  KARAKUŞ, konferansta Yahya Kemal’in çocukluğu, ailesi, Üsküp’teki anıları, eğitimi ve İstanbul’a gidişine kadarki süreçle ilgili çok önemli araştırmalarını katılımcılarla paylaştı.  

 

İlk şiirinin “Ahmed Âgâh” adıyla Üsküp’ten yayınlanması, inkılapçı Ragıp efendiyi burada tanıması, İshakiye mahallesinde yenilikçi edebiyat arayışının temellerinin atılması, rindane tavrı tekkelere devam ederek alması, dini ve milli şahsiyetinin oluşmasında büyük emeği geçen annesi Nakiye Hanım’ın burada gömülmesi, mektebi edepte ‘Sabah’ ve ‘İkram’ gazetelerini okuması gibi sebeplerden dolayı Üsküp’ün Yahya Kemal’in sanatında büyük bir yerinin olduğunu belirten KARAKUŞ, “150’ye yakın camide okunan 5 vakit ezanı, Fatih devrinin ruhani bir mezarlığı olması, Rumeli’de Türklüğün tekasüf ettiği şehir olması gibi nedenlerden ötürü Üsküp, Yahya Kemal Beyatlı’nın fikir ve sanat dünyasının özüdür” diye konuştu.

 

Yahya Kemal Beyatlı Üsküp Yunus Emre Enstütüsü

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.