Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
21/12/2015 11:44:55 - 21/12/2015 11:44:55 - 9293 Okunma

Üniversitemiz Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADAM) tarafından  "Türkiye-Rusya İlişkileri ve Enerji Güvenliği" paneli yapıldı.

Rektörlük Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Neziha Musaoğlu; Rusya ile ilişkilerin sadece uçak düşürme ile ilgili olmadığını ifade ederek, ajanslarda bu konuda yüksek dozda haberler verildiğini söyledi.

İki ülke arasında savaş olmasa da sonradan gelişen olayların ekonomik sorunlar ortaya çıkarabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Musaoğlu; “Uçağın düşürülmesi iki ülke arasındaki anlaşmaları nasıl etkileyeceği konusunda büyük önem arzetmektedir. Tablonun bütününü görmeden sadece uçak konusu ile ilgili değerlendirme yapmak doğru değildir. O kadar iç içe ilişkiler varken bunun koparılması her iki ülkeye de zarar verecektir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Rusya sorunu ortaya çıkmasının doğalgaz ithalatını da gündeme getirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Muharrem Ekşi ise; “Rusya’nın gelirlerinin %50 sinden fazlası akaryakıt gelirlerine dayanmaktadır. Bu yüzden doğalgaz sorunu Türkiye’yi etkileyeceği gibi Rusya’nın da ekonomisini büyük ölçüde etkileyecektir. Bu duruma bakılacak olursak geçmişte Gürcistan ile de çatışma olmuş ve petrol fiyatları artmıştır. Rusya’ya doğalgaz temininde tabi ki de bağımlıyız. Türkiye, enerji çeşitliliğini arttırarak bu bağımlılıktan kurtulabilir” şeklinde konuştu.

Rusya doğalgazı kapatır mı?

Rusya doğalgazı kapatır mı? sorusuna dikkat çeken Arş. Gör. Nuri Gökhan Toprak ise, şunları kaydetti: “Herkes bir savaş çıkar mı diye söz ederken bir sorun daha ortaya çıktı. Türkiyede her geçen yıl doğalgaz kullanımı yaygınlaşmaktadır. İlk yıllarda sadece elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz şimdi birçok alanda ihtiyacımızı karşılamaktadır. Doğalgaz, artık dünyada petrol ve kömürden daha fazla kullanılmaktadır. Türkiye’nin ise doğalgaz ithalatının yarısından fazlası Rusya’ya aittir. Rusya’nın şu an doğalgazı kesmesi söz konusu değildir; ama böyle bir durum ortaya çıkarsa Türkiye’nin 6 ay daha kullanabilecek doğalgazı bulunmaktadır.”

Arş. Gör. Adnan Seyaz ise, Rusya dünya doğalgaz üretiminde ikinci sırada yer aldığını ve dünya doğalgaz rezervlerinin 1/10’una sahip olduğunu belirtti. Arş. Gör. Seyaz; “Türkiye gibi birçok ülke doğalgaz ithal etmektedir. Kaynakların çeşitlendirilmesi, doğalgazın azalmasından dolayı ortaya çıkmıştır. Kaya gazı, doğalgaz gibi üst tabakada değil daha alt tabakadan çıkarılmaktadır. Kaya gazının çıkarılması hem zararlıdır hem de ekonominin zarar görmesine yol açar.” dedi.

 

doğalgaz Türkiye Rusya İlişkileri KADAM

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.