Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
27/12/2015 09:43:43 - 28/12/2015 09:43:43 - 11696 Okunma

Üniversitemizde “Türkiye Emek Piyasasında Güncel Gelişmeler: Sorunlar ve Politikalar” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (KESAM) tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Konferans Salonunda düzenlenen panele; Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayım Yorgun'un başkanlığını yürüttüğü panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Aykaç, “Türkiye Emek Piyasasında Güncel Gelişmeler: Sorunlar ve Politikalar” konulu panelin güncel bir konu olmasından dolayı ayrıca önem taşıdığını belirterek, üniversite olarak bu tür önemli panelleri devam ettirmek için gerekli ve yeterli desteği sağlayacaklarını söyledi.

Marmara Üniversitesi (MÜ) İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Parlak, yabancı kaçak işçiliğin son günlerde Türkiye'deki en önemli sorunlardan biri olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin 2000'li yıllardan itibaren göç veren ülke olmaktan çıkıp, göç alan ülke haline geldiğini belirten Prof. Dr. Parlak, “Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne yakın ve sınır olmasından dolayı kaçak ve sığınmacılar için çok büyük bir teşvik oluşturmaktadır. Kaçak ve sığınmacıların Türkiye'yi transit ülke olarak kullanma eğilimindedir. Kaçak ve sığınmacıların Türkiye'yi tercih sebeplerinin dinsel ve tarihsel yakınlıktan kaynaklanmaktadır. Orta Asya'dan gelenlerle bir tarihsel yakınlık ve kan bağımız var. Gelenlerin birçoğu Müslüman, bir de dinsel yakınlık vardır. Afrika'dan özellikle Nijerya, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Müslümanlar, kaçak yollarla Türkiye'ye geliyorlar ve Türkiye'de bir müddet kaldıktan sonra da Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyorlar." dedi.

Türkiye'ye 1997-2013 yıllarında 337 milyon 925 bin 652 kişinin giriş yaptığını ifade eden Prof. Dr. Parlak, ülkeden çıkış yapan sayısının ise 333 milyon 43 bin 799 olduğunu kaydetti.

Türkiye'de kalan yaklaşık 5 milyon kaçak ve sığınmacının, kaçak olarak çalıştırıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Parlak, şunları aktardı: "İstanbul Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası'nın 2011'de yaptığı çalışmada tahminlere göre, Türkiye'ye legal ve illegal yollardan girmiş 350 bin civarında yabancı kaçak işçi bulunmaktadır. Bunların 150 bin kadarının Türkiye'yi transit olarak kullanıp, bir süre kaldıktan sonra ülkeden yasa dışı yollarla çıkmış oldukları tahmin ediliyor. Yabancı kaçak işçilik son günlerde Türkiye'deki en önemli sorunlardan bir tanesini oluşturmaktadır. Bunun temel sebebi, Türkiye'nin 2000'li yıllardan itibaren göç veren ülke olmaktan çıkıp, göç alan ülke haline gelmesidir."

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Koç ise; asgari ücretin çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacak kadar olması gerektiğini belirterek, iş kanununda asgari ücretin her iki yılda bir belirlendiğini, işveren ve çalışan arasında bağlayıcı olması gerektiğini ifade etti.

Panel; Üniversitemiz Sosyal Bilimler MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Gümüş’ün katılımcılara teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi. 

“Türkiye Emek Piyasasında Güncel Gelişmeler: Sorunlar ve Politikalar”

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.