Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
31/12/2015 17:02:19 - 31/12/2015 17:02:19 - 12909 Okunma

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Mehmet Akif Ersoy’u Anlamak” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Rektörlük Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; akademik personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı. Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerimizden Doç. Dr. Secaattin Tural, Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Taştan ve Yrd. Doç. Dr. Ali Kurt ise konuşmacı olarak yer aldı.

Panel başkanlığını yöneten Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Secaatin Tural açılış konuşmasında Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anlamanın ve anlatmanın önemli olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Tural; “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy İstanbul’un Fatih semtinde 1873 yılında dünyaya gelmiştir. O dönemde Fatih Medresesi Müderrislerinden ve Babası Tahir Efendiden ilk eğitimini almıştır. Mahalle mektebine 4 yaşında başlamıştır ve kısa zamanda zekâsı ile sivrilmiştir. İleriki eğitim dönemlerinde Arapça, Farsça, Türkçe ve Fransızcayı çok iyi bir şekilde öğrenmiştir. Baytar mektebine kaydını yaptırmış ve birincilikle bitirmiştir. Mezun olduktan sonra ülkenin değişik yerlerinde devlet memurluğu yapmıştır. Akif edebiyat üzerine yazmalarına erken yaşlarda başlamıştır. Arkadaşı Eşref Edip’le birlikte Sırat-ı Müstakim, Sebilürreşat dergilerini çıkarmıştır. Uzun yıllar Sebilürreşat Dergisinde başyazarlık yapmıştır. İstiklal Harbimiz döneminde Anadolu’yu dolaşarak milli mücadelemize destek vermek için halkı bilinçlendirmiştir. Bir dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Burdur mebusu olarak görev yapmıştır. Son olarak Mısır’a gitmiş ve 1936 yılında hasta olarak Mısır’dan dönmüş, 27 Aralık 1936 tarihinde vefat etmiştir.” ifadelerini kullandı.

İstiklal Marşı şiiri hakkında konuşmadan önce şiirin yazarı olan Mehmet Akif’ten bahsetmek gerektiğini belirten Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Taştan ise; Akif’in, Türk Edebiyat tarihinin yetiştirip tarihe armağan ettiği en büyük şairlerden biri olduğunu dile getirdi.

Türk tarihine damga vuran Mehmet Akif Ersoy’un sanatına değinen Yrd. Doç. Dr. Taştan şunları kaydetti: “Akif kullandığı dil, tarih, kültür ve inanç yönüyle son derece nitelikli bir şairdir. Bu bakımdan Akif’e yazdıkları ile yaşadığı dönemin duayeni demek daha doğru olur diye düşünüyorum. Büyük bir ilim, fikir, sanat ve siyaset adamıdır. Bu yönleri ile gençlerimizin örnek alacağı, kendilerine yol haritası yapabileceği ender insanlardan birisidir.”

Milli mücadeleyi bilmeden İstiklal Marşının anlaşılmasının pek mümkün olmayacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kurt ise; “ Toplum olarak tarihi iyi bilmeliyiz, milli tarihimizle şuurlu hale gelmeliyiz. Çanakkale Savaşında; İstiklal Harbinde sakalı bile çıkmamış gencecik evlatlarımızın üç aylık savaş eğitiminin ardından vatanın bağımsızlığı uğruna cepheye gittiklerini, 16-17 yaşlarındaki gencecik yavruların ölümü göze aldıran vatan sevgilerini, şehit düştükleri için bir yıl mezun veremeyen liseleri, nesillerimize iyi anlatmalıyız.” şeklinde konuştu.

Konferans, soru cevap kısmının ardından sona erdi.

“Mehmet Akif Ersoy’u Anlamak” Başlıklı Konferans

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.