Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
07/01/2016 17:33:55 - 07/01/2016 17:33:55 - 9250 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından  “Beyaz Perdeye Yansıyan Geçmiş: Tarih Sinema İlişkisi” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Rektörlük Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç, akademik personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Teyfur Erdoğdu ise konuşmacı olarak yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Aykaç, bu tür konferansların fayda sağladığına değinerek, konferanslara katılım sağlanması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Aykaç; “Üniversitedeki öğretim elemanlarımıza ve öğrencilerimize konferanslar düzenliyoruz. Konferansların bizlere faydalı bilgiler katması bizleri mutlu ediyor. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da konferansların yapılması için gerekli desteği sağlamaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda Türkiye’de tarih filmi ve dizilerinde büyük bir patlama olduğunu vurgulayan Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Teyfur Erdoğdu, maalesef bu dizi ve filmlerin eleştiriyi de beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Teyfur Erdoğdu; “Tarih ve sinemayı üç ana başlık altında inceleyebiliriz bunlar; tarihin konusu, tarihin kaynağı ve tarihin refleksidir. Bu konuların dizi ve filmlerde işlemek tarihimizin açısından olumlu karşılanabilir. Ancak bunların çoğunun tarihi yansıtmadığını söyleyebiliriz. Dizi ve filmler bizi aydınlatıyor ama tarihçiler bu aydınlatmanın ‘’Zararlı aydınlatma’’ olduğunun altını çizmektedirler. Maalesef görsel medya şu an akademik olmayan tarihçilerin elindedir. Bu da asıl tarihçileri kızdırmaktadır. Tarihi inşa ederek kurgu yapmaya çalışıyoruz ama gerçek ve hayal ayrımı yapamıyoruz. Filmler tarihsel ve tarihi olarak ikiye ayırmak mümkündür. Tarihi eski demektir. Tarihsel ise tarihten bahseden demektir. Eski tarihli yani 50-100 yıl önceki filmler bize eski kostümleri, eski evleri ve eski insanları göstermektedir. Tarihi filmler kendi dönemleri için dil ve görüntü sunmaktadır. Filmler genellikle insanlara bir şeyler aşılamak için vardır. 1980 de çekilen bir 1908 filmi sadece kurmacadan ibarettir. Tarihi bir belge oluşturma gibi amacı yoktur.” şeklinde konuştu.

Konferans, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Mesut Ayar’ın Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Erdoğdu’ya plaket takdim etmesiyle sona erdi.

“Beyaz Perdeye Yansıyan Geçmiş: Tarih Sinema İlişkisi”

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.