Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
29/02/2016 15:34:28 - 29/02/2016 15:34:28 - 13837 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen “Tarih, Edebiyat, Folklor ve İdil-Ural Türkleri” konulu panel, 26 Şubat 2016 tarihinde Rektörlük Kültür Merkezi, Alt Salonda gerçekleştirildi.

Panel öncesinde Proje Yürütücülüğünü Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Bayram’ın yaptığı “Rusya’nın Etnik Kimlikler Oluşturma ve Misyonerlik Faaliyetlerinde Folklor ve Folklor Araştırmaları: Çuvaşlar Örneği” başlıklı TÜBİTAK Projesinin değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Doç. Dr. Bülent Bayram, 15 Mart 2016 tarihinde tamamlanacak olan proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ve projenin “Dil ve Edebiyat” boyutu hakkında dinleyicileri bilgilendirdi.

Proje Araştırmacısı Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Alp de projenin “Tarih” boyutuyla ilgili bilgiler verdi.  

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aça’nın moderatörlüğünü yaptığı panele Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Güzel ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Balaban ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaygana konuşmacı olarak katıldı.

Panelin ilk konuşmacısı Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş, “İdil-Ural’da İslam ve Tatar Kimliği” konulu sunumunda; Kazan’ın Rus hakimiyetine girdiği 1552 yılında Rus ve Tatar nüfuslarının aynı olduğunu belirterek günümüzde ise 120 milyonluk Rus nüfusu karşısında bütün dünyadaki Tatar nüfusunun sadece 9 milyon olduğuna dikkat çekti. Adeta bir Rus denizi haline gelen Türk coğrafyasının, Hunlardan beri Türklerin yaşadığı bu coğrafyanın bir müddet sonra İdil-Ural bölgesinin Rusların eline geçmesine müteakip yapılan misyonerlik faaliyetleri ve kıyımlarla kan deryasına döndüğünü; fakat bütün bunlara rağmen bölgede yaşayan Türklerin İslam dininin kimlik saklayıcı rolü sayesinde uzun yıllar boyunca kimliklerini koruyabildiklerini dile getirdi.

Panelin ikinci konuşmacısı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaygana; “Edebiyatın Kimlik İnşasındaki Rolü” başlığını ele aldı. Panelin üçüncü konuşmacısı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Balaban da “Folklor ve Kimlik” konulu bir konuşma yaptı. Son konuşmacı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Güzel ise; “Çeviriler Odağında Çuvaş Yazı Dili ve Kimliğine Bir Bakış” adlı sunumunu dinleyicilerle paylaştı.

Etkinlik, “Rusya’nın Etnik Kimlikler Oluşturma ve Misyonerlik Faaliyetlerinde Folklor ve Folklor Araştırmaları: Çuvaşlar Örneği” başlıklı TÜBİTAK Projesinde emeği geçenlere ve panel katılımcılarına plaket takdim edilmesiyle sona erdi. 

panel idil-ural

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.