Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
22/03/2016 09:20:06 - 22/03/2016 09:20:06 - 9035 Okunma

Üniversitemiz “6. Kariyer Günleri” etkinlikleri kapsamında İlahiyat Fakültesi tarafından “Türkiye’yi Afrika’da Temsil Etmek” başlıklı bir konferans düzenlendi. Rektörlük Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve Çad eski Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas konuşmacı olarak katıldı.

Verdiği konferansta “Geçmişten Günümüze Afrika, Osmanlı-Afrika İlişkileri, Afrika’nın Jeopolitik Konumu ve Türkiye’nin Afrika Kıtasındaki Önemi” konularında bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Kavas, Afrika ülkelerinin zengin doğal kaynakları olmasına rağmen sosyo-ekonomik yönden zayıf olduklarını ifade etti. Sömürgeci devletlerin Afrika’daki hâkimiyetine değinen Prof. Dr. Ahmet Kavas, Türkiye’nin sömürmek değil, “sorumluluk” hedefiyle Afrika’da olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Kavas, şöyle konuştu: “Afrika denildiğinde Tunus anlaşılırdı. Avrupalılar Güney Afrika’yı dolaştıktan sonra Afrika’nın bütün bir kıta olduğunu öğrendiler ve Afrika ismini Tunus’tan genelleştirerek daha güneylere ve kıtanın tamamına isim olarak verdiler. Dışarıdan gelen güçler içerisinde Türkler 9. yüzyılda Afrika kıtasında hâkimiyet sürmüşlerdir. 1100 yıldan fazla etkinlik sağlamışlardır. Osmanlı Devleti’nin Afrika’daki varlığı, bu kıtanın Berlin Konferansı’nda 7 devlet arasında taksim edilmesiyle sona ermiştir. Avrupalılar sıkıştıkları coğrafyadan çıkabilmek ve zengin doğal kaynaklara sahip olmak için mutlaka Afrika’yı işgal etmek istiyorlardı. Karşılarında Osmanlı Devleti bulunuyordu. Osmanlı Devleti’nin varlığı oradaki insanların diğer devletlerden korumaktı. Osmanlı’nın Afrika’daki varlığının amacı sömürgecilik olsaydı Osmanlı kıtadan ayrıldıktan sonra sömürgecilik devam etmezdi.”

İlahiyat Fakültesi akademisyen ve öğrencileri tarafından ilgiyle dinlenen konferansın bitiminde, Prof. Dr. Ahmet Kavas’a, günün anısına, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç adına İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç tarafından plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.

Afrika Klü

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.