Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
10/05/2016 11:13:55 - 10/05/2016 11:13:55 - 9308 Okunma

Üniversitemiz Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADAM) tarafından “Türkiye’nin Suriye Politikası” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Rektörlük Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Suriye’nin Hatayı 1939 yılında Türkiye’ye topraklarına katmasından rahatsız olduğunu belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Hatay meselesinden bu yana Suriye ile ilişkilerin iyi olmadığını söyledi.

Rektör Prof. Dr. Erhan; “Türkiye ve Suriye arasında ilk milli kriz 1957 yılında gerçekleşti. Ordu Suriye sınırına gitmiş ve Sovyetler Birliği Türkiye’yi uyardı. Amerika’da üçüncü dünya savaşı olmasına izin vermedi. 1997 yılında Suriye PKK’yı desteklerse askeri çıkarma yapılacağı gündeme geldi. Suriye ise PKK’ya destek vermeyeceğini söyledi. Bu sürede Suriye PKK ile ilişkilerini bitirdi. 2002 ve 2010 yılları arasında Suriye ile Türkiye arasında ciddi bir sorun kalmadı. Ancak Beşar Esad döneminden sonra Türkiye ve Suriye ilişkileri iyice zayıfladı. 5 yıl içinde iç savaş dolayısıyla Suriye’nin kimyası değişti. 10 milyon insan yerlerinden hareket etti. 7 milyon insan ülke dışına kaçtı. Ekonomisi bozuldu. Birlik, beraberliğini ve siyasetini koruyamayacak hale geldi. Şu anda Türkiye’de 3 milyon Suriyeli insan var. Kimisi burada kalıyor kimisi ise Avrupa’ya göç ediyor. Suriyelilerin büyük bir kısmı burada kalmaya devam edecektir. Hatta vatandaşlık hakkının verilmesi de yakındır. Suriye’nin şu anki halinin sebebi, batı devletlerinin sözünü yerine getirmemesi ve Türkiye’ye gerekli desteğin verilmemesidir. Baştaki kararlılık devam etse idi bu iç savaş şu ana kadar bitmiş olurdu” ifadelerini kullandı.

Gündemde olan bizleri yakından ilgilendiren konularla ilgili gerçekleştirilen konferansların bütün akademisyen arkadaşlar ve öğrenciler için büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç; Prof. Dr. Çağrı Erhan’a teşekkür ederek, bundan sonrada bu alanda yapacağı faaliyetler için üstün başarı temennisinde bulundu.

Konferans, soru cevap kısmının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç’ın İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan’a teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.

“Türkiye’nin Suriye Politikası” Başlıklı Konferans

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.