Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
03/11/2016 14:04:09 - 03/11/2016 14:04:09 - 12785 Okunma

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen “Siyaset ve Yönetim Tartışmaları” konulu panel, 02 Kasım 2016 tarihinde İİBF Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Yoğun katılımla yapılan paneli; Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Bülent Şengörür, Prof. Dr. Gülnur Eti İçli, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler dinledi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç, panele gösterilen ilgiden dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe kalkışması ile zor bir süreçten geçtiğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye, gündemi çok hızlı değişen, yoğun ve dinamik bir gündemi bulunan bir ülke. Ekonomik, sosyal ve siyasal açılardan bu gündemi görmekteyiz. Türk milletinin kararlılığıyla darbe kalkışması geride kaldı. Bu kötülüğü ülkemize yapmak isteyenlerin hevesleri kursaklarında kalmıştır. Aziz milletimiz kaderine, ülkesine ve vatanına sahip çıktı.

O tarihinden sonra ülkemizin gündemi çok hızlı bir seyir izliyor. ‘Yönetim’ tartışmaları da bunun parçalarından biri. Son günlerde de bir hayli yoğunlaştı. Herkesin belli seviyede bilgi sahibi olduğu bir yüklem bu. Bugün alanın çok değerli hocaları bu konuyu enine-boyuna tartışacaklar. Sakarya ve Medeniyet Üniversitelerinden gelen hocalarımıza gönülden teşekkür ediyor, panelin verimli geçmesini temenni ediyorum.” 

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Korkut’un moderatörlüğünü yaptığı panele; Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Al ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Ateş konuşmacı olarak katıldı.

Panelin ilk konuşmacısı Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Al, “Başkanlık Sistemi” başlıklı sunumunda; başkanlık sisteminin bütün yönleriyle herkes tarafından iyi bilinmesi gerektiğini dile getirerek "Başkanlık sistemini ciddiye almamız gerekiyor." dedi. 

Prof. Dr. Al, konuşmasına şöyle devam etti: “Ortadoğu'da insanlar farklı şekilde davranıyorsa bunu biraz da yönetim sistemine bağlamak durumundayız. Türkiye'de ister parlamenter sistem olsun, ister başkanlık sistemi olsun, önemli bir yönetim sistemi ile karşı karşıyayız. Birçok insan potansiyelini kullanamadan yaşayıp ölmekte ve birçok kişi de bürokraside, özel şirketlerde yeteneklerini hayata geçiremeden, artı değer üretemeden bu sistemlerde bir fayda sağlayamadan yaşayıp ölmektedir.

Bugün parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasındaki fark nedir derseniz, bu istikrar meselesidir. Türkiye'nin tarihine baktığımız zaman hükümetlerin ömürleri 2 sene bile değildir. Çok kısa süreli iktidarlarımız var ve seçime gittiğimiz zaman biz, hükümetin kurulup kurulamayacağını öngöremiyoruz. Parlamenter sistemin en zayıf halkası budur.”

Panelin ikinci konuşmacısı Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken ise; “Kamu Yönetiminde Değişim” konusunu ele aldı.

Kamu yönetiminde değişim ve yeniden yapılanmanın dünyadaki her ülkenin gündeminde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Musa Eken, halkın refah düzeyini daha da arttıracak, insanların mutluluğunu daha çok sağlayacak, halka daha çok hizmet götürecek yani insanların gündelik hayatını kolaylaştıracak bir kamu yönetimi sistemi oluşturma hususunda bütün dünya ülkelerinin çaba gösterdiğini söyledi.

Kamu yönetiminde ve yönetim modellerinde değişimin kaçınılmaz olduğunu ve bunun bir ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Eken, Osmanlı’dan bu yana bu değişimin devam ettiğini ifade etti. Ekonomi, eğitim ve yönetim kavramlarının birbirlerini nasıl etkilediğini ve bu kavramların Kamu Yönetiminin değişiminde oynadıkları rolleri de örnekler vererek açıkladı. 

Panelin son konuşmacısı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Ateş ise, “Değişime Yerelden Başlamak: Yerel Yönetimlerde Reform Eğilimleri” adlı sunumunda savaşlar, göçler, küreselleşme ve kentleşme sonucu meydana gelen toplumsal değimi iyi anlamanın ve ona uygun yerel yönetim modelleri geliştirmenin önemine işaret ederek Türkiye’de yerel yönetimler konusunda Osmanlı’dan bu yana gerçekleştirilen reform çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Soru-cevap kısmının ardından panel sona erdi ve konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi.  

başkanlık sistemi panel

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.