Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
14/11/2016 10:01:24 - 11/11/2016 11:09:40 - 15931 Okunma

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Topluluğu tarafından “Kariyer Haritam” konulu panel düzenlendi.

İİBF Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele; akademik personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Armağan Türk’ün yaptığı panelin ilk konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezin İba Gürsoy akademik çalışma alanından bahsetti.

Yrd. Doç. Dr. Sezin İBA Gürsoy; “Eskiden yüksek lisans ve doktora yapmak gerçekten zordu. Ancak şimdiki imkânlar neticesinde bunlara ulaşmak kolaylaştı. Ancak bunun için yine de çok çaba sarf etmeniz gerekiyor. Tabi ki dil bilmeniz gerekiyor. Yüksek lisans ve doktora yaparak ta kamuda çalışabilirsiniz. Ancak bunları yaparken insan gerçekten zorlanır. Hem işe gidip hem ders çalışmak gerçekten zor oluyor. Bir yerden başladıktan sonra yol sizi hedefe götürüyor. İki yıl yüksek lisans sürüyor, dört yılda doktora sürüyor. Gerçekten bunları yapmak çok uzun bir süreçtir. Benim size tavsiyem üniversitede yıllarında yeterli ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanızdır” dedi.

Özel sektör konusuna değinen Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Arı ise; “Her firmanın farklı birimleri var. Bu sektörde de muhasebe maliye insan kaynakları gibi farklı bölümlerde çalışabilirsiniz. Bu yüzden geniş bir seçenek ağına sahipsiniz.  Dolayısıyla neyi seçeceğiniz bu anlamda önemlidir.  Bir birimden diğer bir birime atlama şansınızda var. Ancak 30 yaşından sonra bir çalışan belli bir alanda uzmanlaşıp firmaya daha çok katkı sağladığını görüyoruz. Daha çok gördüğümüz mezun olan arkadaşlar küçük işletmelerde çalışmalara başlıyorlar.  Böyle olunca da daha düşük bir maaş seviyesiyle başlamak zorunda kalıyorlar.  Böyle olunca kariyer planı düşük bir yola girmiş oluyorlar. Daha kurumsal firmalar bölümlerini başarıyla bitirmiş öğrencilere daha çok imkân sağlıyorlar. İş hayatınızda artık modern çağa bakılarak önünüze en çok yabancı dil çıkıyor. Bunu kurslara giderek halledebiliriz. Ancak kurslara gidenlerin çoğu başarısız oluyor. Ancak modern bir çağda olduğumuz için artık akıllı telefonlardan bile yabancı dil meselesini çözebiliriz. Bir diğer konu ise stajdır. Çünkü seçeceğiniz mesleği staj yaparken görmüş oluyorsunuz. Bu anlamda herkesin staj yapmasını tavsiye ederim” şeklinde konuştu. 

Kamu Çalışma Alanı hakkında bilgiler veren Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Eraslan ise; Mesleğimizi seçeceğimiz alanı belirlememiz lazım. Karar vermekte geç kaldıkça ne yapacağımız belli olmuyor. Ona göre sınavlara da hazırlanmamız gerekmektedir. Ya ALES’e ya da KPSS’ye hazırlanmamız gerekiyor. Bunlara bir an önce karar verilmelidir. Kuruma göre mülakat değişebiliyor. Bazı yerlerde yazılı bazılarında ise sözlü oluyor. Bu sınavda bazı şartlar istendiği için mezun olan arkadaşlar çoğu kez başvurmuyorlar.  Ya istediğimiz olsun istiyoruz ya da haberimiz olmadığı için başvuramıyoruz. Belki de bundan dolayı birçok fırsatı kaçırıyoruz. Örneğin, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda 10 kişilik alıma sadece 6 kişi başvurmuştur” ifadelerini kullandı.

 

 

“Kariyer Haritam” Panel

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.