Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
02/12/2016 10:35:21 - 01/12/2016 15:36:43 - 10609 Okunma

Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Beni Ben Yapan Dildir” konulu konferans gerçekleştirildi.

Kayalı Yerleşkesi İİBF 1 No’lu Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Rektör Yard. Prof. Dr. Bülent Şengörür ile akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ise konuk olarak yer aldı.

İnsanı insan yapan en önemli özelliklerden birinin dil sahibi olduğunu belirten Prof. Dr. Hayati Develi, insan dil sayesinde nesneleri adlandırmak ve o adları kullanarak dünya ile iletişim kurabilme, olumlayabilme, olumsuzlayabilme, kabul ve ret kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.

Tek başına insanın dile ihtiyacı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Develi; “İnsan nesnelere bir başkası için isim verir. Ancak tek kalan insan için bu gerekli değildir. İlk başta Hz. Adem ve Hz. Havva’ya sınırlı bir dil verildi. Toplumlar geliştikçe dillerde gelişti. Eğer dil olmasa düşünmemiz mümkün değildir. Düşünmek için kelimelere ve kavramlara ihtiyaç vardır. Bunu da toplum bana hazır olarak veriyor ve ben o kavramları kullanarak düşünüyorum. Böylece kabul etme ve reddetme niteliğini kullanıyorum. Dili olmayan bir toplumun, bir insanın varlığı mümkün değildir. Dil olmadan toplum oluşturamazsınız. Toplum oluşturamadığınız zaman da iletişim kuramazsınız. İnsanı insanla bir arada tutacak olan şey iletişim sistemidir. Bilginin sonra ki nesillere aktarılması gerekmektedir. Bunun bir kısmı bilgi, bir kısmı tecrübe şeklindedir. Bunların yapılması için sistem, dil olması gerekir. Dil olmadığı zaman insan hiçbir yazılımı olmayan bir cihaz gibidir” şeklinde konuştu.

“Geçmişten Beslenmediğimiz Sürece Gelecek Diye Bir Şey Yoktur”

Prof. Dr. Develi son olarak şunları kaydetti:  “Dilin iki ana işlevi vardır. Birincisi iletme diğeri ise taşımadır. Bu iletme işini iki türlü yapıyoruz. Birincisi zamandaş insanlar arasında yapılıyor. Aynı zaman diliminde yaşayan insanların bilgiyi birbirlerine aktarmalarıdır. İkincisi ise, farklı nesiller arasında olur. Kültür toplumu olduğumuz için sadece şimdiki insanların bilgisiyle yaşayamayız. Geçmişten beslenmediğimiz sürece gelecek diye bir şey yoktur. Bizden önceki nesillerdeki bilgiler dil ile aktarılır. Sözlü toplum aşamasında aktarım masallarla, mitolojilerle, türkülerle yapılıyordu. 5 bin yıldır dil ile aktarım yapıyoruz. Dilin bir diğer işlevi de bilgiyi kuşaklar arası aktarmaktır. Dil sayesinde geçmiş kuşaklar ile aktarım yapabiliyoruz. Geçmişimiz ile hiçbir bağımız yoksa insandan farklı bir tür olmamız gerekiyor. Dil olmasa insan olamayız, toplum olamayız. En önemlisi de millet olamayız.”

Konferans soru cevap kısmının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Aykaç’ın, Prof. Dr. Develi’ye plaket takdim etmesiyle sona erdi. Prof. Dr. Develi, konferans sonunda Prof. Dr. Aykaç’ı makamında ziyaret etti.  

“Beni Ben Yapan Dildir” KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.