Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
19/03/2017 20:27:54 - 20/03/2017 20:27:54 - 12554 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen ve Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz DAŞÇIOĞLU’nun konuşmacısı olduğu “Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Ruhu” başlıklı konferans, 17 Mart 2017 tarihinde Rektörlük Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yılı dolayısıyla organize edilen konferansı; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, akademik ve idari personel ile öğrenciler dinledi.   

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, konferansın başarılı ve faydalı olması temennisinde bulunarak; “Bildiğiniz üzere yarın Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’nci yıldönümü. Bu vesileyle başta Çanakkale’de olmak üzere bu vatan için, bayrak için, toprak için,  inancı, namusu için şehit düşmüş bütün şühedayı; Hakk’ın rahmetine kavuşan gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum” dedi.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz DAŞÇIOĞLU, iki bölüm şeklinde verdiği konferansın ilk bölümünde, Çanakkale Savaşı ve Çanakkale ruhunun neden önemli olduğu hakkında bilgiler sundu. İkinci bölümde ise, İstiklal Marşı’mızın yazarı olarak Mehmet Akif’in önemi ile şair olarak edebiyatımızdaki yeri ve katkıları üzerinde durdu.   

Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Ruhu Neden Önemlidir?

Çanakkale Savaşı’nın, bize bir destanı yaşama imkanı verdiğini söyleyen Prof. Dr. DAŞÇIOĞLU, konferansında şöyle konuştu: “Bu savaş, içinde yaşadığımız günün destansı niteliğidir ve destansı niteliği bizim ulus devlete gidişimizde büyük rol oynamıştır. Yani Cumhuriyetin kuruluşuna uluslaşmanın dayanacağı temel destanlardan biri olması yönüyle katkı yapmıştır. Böylece ulus devlet kendisinin moral kaynağını, duygusal dayanağını hemen içinde yaşadığımız aktüel zamanda bulmuş oldu.”  

Çanakkale Savaşının edebiyat açısından önemini de ele alan DAŞÇIOĞLU; “Çanakkale Savaşı’nın edebiyatı yapıldı. Edebiyatı yapılan şey kalıcı oluyor. Çanakkale Savaşı, dönemin Genel Kurmayı tarafından birçok gazetecinin, edebiyatçının savaş alanına götürülüp gezdirildiği ve buradaki izlenimlerin yazdırıldığı bir savaştır.  Dönemin Padişahı Sultan Reşat başta olmak üzere birçok şair tarafından şiirleştirilen bir savaştır. Ve tabi Mehmet Akif’in Asım’ın içerisinde bir bölüm olarak bu Çanakkale Savaşını tasvir etmesi, bu savaşı kalıcı kılmıştır” diye konuştu.

DAŞÇIOĞLU, konuşmasına şöyle devam etti: “Demek ki Çanakkale Savaşı ve Zaferi’nin bugün için bizim açımızdan önemi; hem uluslaşma sürecimize yaptığı destansı katkı, hem devletin oluşmasına yaptığı moral katkısı, hem de edebiyatın bir olguyu, olayı nasıl kalıcı kılabileceğini, nasıl toplumun kolektif hafızasına işleyebileceğini, nakşedebileceğini gösteren güzel örneklerinden biri olmasıdır. Aslında hepimiz biliyoruz. Çanakkale Savaşından birkaç sene sonra, 1918’de Çanakkale geçildi. İstanbul işgal edildi; ama Çanakkale Savunma Savaşı, yapması gereken tarihsel görevi yerine getirmişti zaten. Bu görev neydi? 250 yıldır sürekli kaybetmekte olan bir ülkenin insanlarına başarabileceklerine dair inancı sağlamıştır. Bu sağlanan inanç, milli mücadelede birçok yeri işgal edilmiş ülkenin kurtarılmasına yol açacaktır. Çanakkale savaşının en önemli etkilerinden birisi de budur.”

Konferans programı, Rektörümüz ŞENGÖRÜR'ün verdiği konferans için Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz DAŞÇIOĞLU'na teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etmesiyle sona erdi. 

konferans

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.