Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
04/04/2017 00:55:16 - 04/04/2017 00:55:16 - 13799 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen “Çin Tarihçiliği Gözünden Kadim Türk-Çin İlişkileri” konulu konferans, 03.04.2017 Pazartesi günü Rektörlük Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Konferansı; Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM, Fen Edebiyat Fakültesi akademik ve idari personeli ile öğrenciler dinledi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsenbike TOGAN ise konferansa konuşmacı olarak katıldı.  

Prof. Dr. İsenbike TOGAN, verdiği konferansta Çin’de resmi tarih yazımının başladığı ve Tang sülalesinin hüküm sürdüğü (7. yüzyıl) dönemden günümüze kalan anıt mezarlar, mezar odalarındaki duvar resimleri ve mezar lahitleri üzerinde bulunan kabartma örneklerine dair fotoğraflar eşliğinde kadim Türklerin yaşamlarına dair değerlendirmelerde bulundu ve Türkler ile Çinliler arasındaki etkileşimleri gözler önüne serdi.

Kadim Türklerin tarihinin ancak belli bir dönem için yazıtlardan öğrenilebildiğini belirten TOGAN, Çin kaynakları diye bahsedilen kitapların devlet için yazılmış kitaplar olduğunu söyledi. Çinli tarihçilerin Çin’de iktidara gelen sülalelerin dış ülkelerle olan ilişkilerini düzenlemek için Türklerle ilgili bilgileri hazırlamış olduklarına vurgu yapan TOGAN, bu bilgilerde insan faktörü üzerinde odaklanılmayıp sadece siyasi meselelerin ele alındığını kaydetti.

Prof. Dr. Prof. Dr. İsenbike TOGAN, şöyle konuştu:

“Bugün Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan bölgelerde çıkartılan yazıtlar da var. Benim değineceğim dönemde yani 7. yüzyılda Çin’de Tang sülalesi vardı. Kuzeyde Göktürkler yer alıyordu. O dönemden kalan mezar külliyelerinde yatan kadim Türk asıllı kişilerin kitabeleri, şimdi yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Bu kitabeler, mezar külliyesinde yer alan müzelerde bulunuyor. Ama biz Türkiye’de daha çok, ‘Çin yıllıkları bizim tarihimizi yazmıştır’ dediğimizde sadece yıllıklara bakıyoruz. Yıllıkların dışındaki malzemeyi değerlendirecek; Japonca, Çince, kadim Türk dili ve sanat tarihini bilmemiz gerekiyor. Bunları bildiğimiz zaman o dönem insanlarının yaşamını öğrenmemiz mümkün olabilir.

Bazı Tarih kitaplarına göre bu dönemde Çin Hükümdarı Tang Taizong (627-649) Türklere kızıyor ve şöyle diyor: ‘Siz eskiden ölülerinizi yakıyordunuz, şimdi bizim gibi gömüyorsunuz. Atalarınızı kızdırdınız, onun için üç güneş, beş ay çıktı’ Demek ki sadece yazıtlar ve yıllıklara baktığımız zaman öğrenebildiğimiz şeyler sınırlı oluyor. İnsanların ne yaşadıklarını görmek için daha geniş bir çerçevede malzemeye bakmamız gerekiyor. Kadim Türklerden kalan malzemeleri sadece Moğolistan’da değil, bütün Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde aramalıyız. O halde hem Orta Asya dillerini bilmeliyiz hem de oradaki arkeologlar ne yapıyor diye Rusçayı öğrenmeliyiz. Bizim her açıdan teçhizatlı ve mücehhez genç bilim adamlarına ihtiyacımız var. Genç kuşakların bu alanın sadece resmi tarih malzemesinden ibaret olmadığını ortaya çıkartmak için çalışması gerek.”

Konferansın sonunda, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM, verdiği konferans için Orta Doğu Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. İsenbike TOGAN’a teşekkür ederek günün anısına çiçek takdim etti.

 

 

konferans

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.