Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
24/10/2017 11:00:32 - 24/10/2017 11:00:32 - 10583 Okunma

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa DUMAN, Üniversitemizde "Evliya Çelebi Yalancı mıydı? Evliya Çelebi'nin Dili ve Dünyası" konulu konferans verdi. Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından 23 Ekim 2017 tarihinde Hasan Zan Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Musa DUMAN konferansında tamamı 10 cilt olup Evliya Çelebi tarafından yazılan ve 17. Yüzyıl Türkçesinin en değerli kaynağı olan Seyahatname’nin öneminden bahsederek Evliya Çelebi’nin kitabında gittiği yerlerin şairlerinden âlimlerine, tarihinden emirlerine, sebze meyvesinden yetiştirilen hayvanına kadar her şeyi anlattığını ifade etti. Bunların yanında gidip gezdiği yerlerdeki kahvehanelere gidip o yörelere ait menkıbeleri dinleyerek kitabına eklediğini de söyleyen Prof. Dr. DUMAN, Evliya Çelebi’nin Türk edebiyatının hem hikâyesini hem de romanını modern anlamda yazmış bir şahsiyet olduğunu ifade etti. Kitabın içeriğinde; coğrafya, tarih, sanat tarihi, halk kültürü, Yeni Türk Edebiyatı ve dil konularına yer verildiğini aktardı.

İlim dünyasının Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sini güvenilir bir eser olarak tanımama nedenlerine de değinen Prof. Dr. Musa DUMAN şöyle konuştu: “İlim dünyası, Evliya Çelebi’nin mübalağa ettiğini, aklından geçeni söylediğini ve yazdıklarını kaynağa dayandırmadığını öne sürmektedir. Her ne kadar herkes Seyahatname'ye bir müracaat kitabı gibi baksa da O’nun bilgilerini kullanırken hep şüphe ile yaklaşmıştır. Bunun nedeni Osmanlı Tarihi yazarı Hammer’in ‘Evliya Çelebi’den Seçmeler’ adlı eseridir. Hammer, 'Seçmeler' kitabını Çelebi’nin Seyahatname’sinin daha çok aklı zorlayan, olması ihtimal dışı olan ve Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sini zenginleştirmek için bulunduğu yörede anlatılan hikayelerden aldığı latife içeren metinleri toplamak suretiyle oluşturmuştur. Tabi Evliya Çelebi’nin adı 'Seçmeler' ile ilim dünyasında daha çok duyulur hale gelince Evliya Çelebi ismi her duyulduğunda bu 'Seçmeler' kitabı akıllara geliyor ve Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si bütünüyle kütüphanede dururken elden ele dolaşan Hammer’in kitabı maalesef Seyahatname’nin ilim camiasında kötü bir şöhrete sahip olmasına yol açıyor. Ben, Evliya Çelebi’ye inanıyorum ve güveniyorum. Evliya Çelebi bilmediğine bilmiyorum, görmediği şeye de görmedim diyecek kadar dürüst bir şahsiyettir.”

Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR’ün Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa DUMAN’a verdiği konferans için teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etmesiyle sona erdi.   

konferans

Facebook Twitter Google Plus
Evliya Çelebi Konferans
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.