Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
02/11/2017 09:13:01 - 02/11/2017 09:13:01 - 20895 Okunma

Kırklareli Üniversitesi Türkçe Merkezi, bu yıl 200’e yakın öğrencisiyle uluslararası öğrencilere Türkçe dersleri vermeye başladı. Türkmenistan, Endonezya, Rusya, Ukrayna başta olmak üzere 20 farklı ülkeden misafir öğrencilerimiz, bu Merkez’imizde Türkçe öğreniyor. Ayrıca başka üniversitelerden de öğrenciler Türkçe Merkezi’nde eğitim alıyor.

Türkçe Merkezi, Kırklareli Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezinin kısaltılmış adı olup Merkez, 7 Arlık 2010 tarihinde 27778 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelik çerçevesinde kurulmuştur. Bu tarihten itibaren uluslararası öğrencilere Türkçe öğretimi ve belgelendirme işlemlerini yerine getirmektedir. Türkçe Merkezi, Türkçenin her yönünün öğretimi, uygulamasını ve araştırmasını kurum halinde misyon olarak üslenmiştir.

Akademik kadroda Merkez Müdürü Doç. Dr. Yakup YILMAZ, Yrd. Doç. Dr. Beytullah BEKAR, Yrd. Doç. Dr. Birol BULUT, Okt. Deva GÜNEŞ, Okt. Utku Mehmet ÖDEN, Okt. Ensar ALEMDAR, Okt. Duygu DALBUDAK HÜNERLİ, Okt. Dilek ATICI ve Okt. Özlem ŞUATAMAN bulunuyor.

Uluslararası öğrencilere yönelik Türkçe Kursları, Avrupa Ortak Dil Kriterleri’ne göre belirlenmiştir. Öğrenci kursa başvurur, seviye sınavına girer, sonucuna göre sınıfı belirlenir. Bu sınıflar A1, A2 (Temel Seviye), B1, B2 (Orta Seviye) ve C1-C2 (İleri Seviye) olarak belirlenir. Kurs öğreticileri ve yöneticiler, Türkçe öğretimi alanında uzmandır. Kurs öğrencileri, Türkçe Merkezi’nin gezilerine, spor yarışmalarına, müzik programlarına, film gösterimine katılır. Kurs öğrencileri Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden dil dostu edinir. “Dil Dostluğu Projesi” (tandem project) kapsamında Türk öğrenci, misafir öğrenciyle haftada en az bir kez Türkçe Merkezi’nin kıraathanesinde sohbet eder. Haftalık öğrenme ve öğretme takibini yapıp rapor tutar.

Kurs kayıtları kurs başlamadan önce başlar. Akademik takvimde bu tarihler verilir. 2017 Ekim’de gruplarla eğitime başlanır. Grupların haftada alacakları ders saatleri şöyledir: Orta seviye grup 12 saat (+8 danışmanlık), Temel seviye gruplar 16 saat (+4 danışmanlık). Dersler .9.00-12.10 ve  13.30-16.50 arasındadır. Yıllık kurs saati 23x20= 460 saattir. Türkçe kurslarında temel, orta ve ileri kurları bitiren kursiyerlere sertifika verilir. Katılımcı öğrenci bu sertifikayla Türkiye’nin her üniversitesinde eğitime doğrudan başlayabilir. Türkçe Merkezi’nde ayrıca şu kurslar da açılır ve sertifika verilir:

Yabancılara Türkçe Öğretici Sertifika Kursu: Türkçe Merkezi’nin, TÖMER’lerin ve benzeri çeşitli kuruluşların Yabancılara Türkçe Öğretici ihtiyacını karşılayacak kurslar açılır. Osmanlıca: Yurt dışında Türk dili, kültürü ve tarihiyle ilgilenen kişi veya kuruluşlara talepleri halinde çeşitli seviyelerde ve yazı türlerinde Osmanlı Türkçe kursları açılır. Kurs bitiminde yapılan seviye sınavlarıyla sertifikaları verilir. Yaratıcı Yazarlık: Yaratıcı Yazarlık kursları grupların, kuruluşların ve kişilerin talepleri halinde belirlenen takvim ve program çerçevesinde açılır. Kurs bitiminde yapılan seviye sınavlarıyla sertifikaları verilir. Diksiyon: Diksiyon kursları grupların, kuruluşların ve kişilerin talepleri halinde belirlenen takvim ve program çerçevesinde açılır. Kurs bitiminde yapılan seviye sınavlarıyla sertifikaları verilir. Her kurs başlamadan ilan edilir, başvurular ve kayıtlar alınır.

TÜRKÇE MERKEZİ’nde sınavla verilen sertifikalar da mevcuttur. Bunlar:

Türkçe Bilirlik Sınavı (TBS)

TBS talep halinde her cuma yapılır. TBS ile Türkçe bilirlik sertifikası verilir. Bu sertifika ile Türkiye’de Türkçe bilirliğini belgeler ve iş kollarında çalışma imkanını kazanır. Kırklareli Üniversitesi Türkçe Merkezi okutmanlarınca hazırlanan TBS, Dilbilgisi, Okuma, Dinleme, Yazma ve Konuşma bölümleri olmak üzere 5 ana bölümden oluşur. Sınav süresi Konuşma bölümü hariç 2 saattir. Sınav sonuçları, Avrupa Dil Portfolyosuna göre değerlendirilmektedir. Düzeyler şu şekildedir: A1A2 (Temel Seviye), B1B2 (Orta Seviye), C1C2 (İleri Seviye). Sınavdan alınan sonucun yeterli olup olmadığı, belge ile başvurulacak kuruma bağlı olmakla birlikte A1 ve A2 seviyesinin genel anlamda başarısız olduğu kabul edilmektedir. Sınav sonucunda verilen belgenin Türkiye’deki tüm üniversitelerde geçerliliği vardır.

Türkçe Seviye Sınavı (TSS)

TSS her kurs öncesinde ve kurs bitiminde yapılır. Kurs öncesinde yapılan TSS ile Türkçe Merkezi’nde eğitim alacaklar ve almayacaklar belirlenir. Kurs bitiminde de mezuniyeti hak edenlerle etmeyenler belirlenir. 

Niçin Kırklareli Üniversitesi TÜRKÇE MERKEZİ?

İstanbul’a 2 saat mesafede, Türkiye’nin en huzurlu, en sakin, en eğitimli şehri Kırklareli’nde yaşam ve eğitim imkânı, modern dil eğitim yaklaşım, yöntem ve teknikleri, dört temel dil becerisi: Dinleme, konuşma, okuma, yazma. 20 kişilik öğrenme grupları, zengin teknik materyal ve donanımlı sınıflar, profesyonel ve deneyimli öğretim elemanları, dünyanın farklı ülkelerinden farklı milletlerden öğrenci, öğrencilerle tabiat ve şehir gezileri, Türkiye’de Türkçenin en iyi konuşulduğu Kırklareli’nde konuşma ve dinleme imkânı, profesyonel ve deneyimli öğretim elemanlarının gözetiminde okuma ve yazma eğitimi, Kırklareli Üniversitesi'ndeki Türk Dili ve Edebiyatı öğrencileriyle dil dostluğu (Tandem Project) grupları.

Neden TÜRKÇE Öğrenmeliyiz?

Türkçe dünyanın en çok konuşulan dillerinden biridir. Balkanlar’dan Çin’e, Rusya’da Suriye’ye kadar Türkçe konuşabilirsiniz. Türk dil ve kültürü dünyanın en eski ve gelişmiş dil ve kültürlerindendir. Son zamanların en değerli ve stratejik dillerindendir. Ticaret, diplomasi, eğitim ve din alanında gerekli dillerdendir.

Türkçe Merkezi

Facebook Twitter Google Plus
Uluslararası Öğrencilere Yönelik Türkçe Dersleri Başladı
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.