Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
13/11/2017 15:41:12 - 13/11/2017 15:41:12 - 15291 Okunma

Üniversitemiz öğretim elemanlarına yönelik düzenlenen “TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü Veri Analiz Merkezi Tanıtım Toplantısı”, 08 Kasım Çarşamba günü İktisadi ve İdari Bilimler Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Gülnur ETİ İÇLİ, TÜİK Edirne Bölge Müdürü Kenan ÇELEBİ, TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü Ekonomik Araştırmalar Grup Sorumlusu Halil EMECEN ile Üniversitemiz akademik personeli katılım gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Gülnur ETİ İÇLİ, bilimsel amaçla yapılacak araştırmalarda kullanılan mikro verilerin kişilere ve kurumlara ait özel bilgiler içermesi sebebiyle İstatistik Kurumu tarafından kurum dışına çıkarılmasına izin verilmeyen veriler olduğunu ifade ederek mikro verilerin analizlerinin yapılabilmesinin TÜİK Başkanlığı ve Bölge Müdürlükleri binalarında araştırmacılara takdim edilmiş çalışma alanları olan Veri Analiz Merkezleri aracılığıyla mümkün olduğunu belirtti. Özellikle Trakya’daki üniversitelerde akademisyenlerin ve lisansüstü bilimsel çalışma yapan araştırmacıların A tipi Mikro verilere ulaşması için en yakın merkezin sadece İstanbul’da olmasının erişilebilirlik açısından pek çok akademisyene zorluk çıkarttığını dile getiren Prof. Dr. ETİ İÇLİ, Edirne’de kurulan Veri Araştırma Merkezi sayesinde bundan sonra Trakya’daki üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin bilimsel araştırmalarında niceliksel ve fiziksel kazanımlar elde edileceği değerlendirmesinde bulundu.    

TÜİK Edirne Bölge Müdürü Kenan ÇELEBİ ise, Türkiye İstatistik Kurumu olarak ülkemizin, devletimizin ihtiyacı olan sosyal ve ekonomik ihtiyaçları gideren göstergeleri hesapladıklarını ve kullanıma sunduklarına değinerek akademisyenlere yönelik kurulan Veri Analiz Merkezleri ile ilgili bilgiler paylaştı. ÇELEBİ, şöyle konuştu: “Bölge üniversitelerinden gelen talepler doğrultusunda Veri Analiz Merkezimizi açma kararı aldık ve şuanda kullanılabilir durumda. Bu merkezimizde sunulan bilgiler; gizli, belirli prosedürleri olan, herkesin erişemediği, belli amaçlar ve protokoller doğrultusunda bizimle birlikte erişilebilecek verilerdir.  Bakir bir alan ve buradaki veriler, bilimsel açıdan değerlendirilerek makaleler çıkartılması noktasında önemli faydalar sağlayacaktır. Çıkartılan makalelere yapılan atıflar da çok olacaktır. Biz Veri Analiz Merkezini kurarak görevimizi yaptık. Gerisi siz değerli akademisyenlere kalıyor. Bölgemiz için hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

TÜİK tanıtım filmi gösteriminden sonra TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü Ekonomik Araştırmalar Grup Sorumlusu Halil EMECEN; Veri Analiz Merkezi’nin (VAM) Edirne, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Van, Erzurum, Zonguldak ve Gaziantep olmak üzere 9 TÜİK Bölge Müdürlüğü’nde ve 1 tane de TÜİK Başkanlığı’nda bulunduğunu söyleyerek Veri Analiz Merkezlerinin Çalışma Esasları, Mikro Veri, Mikro Veriye Erişim ve Araştırmacının Yükümlülükleri konularında bilgiler aktardı. Ardından Dr. Umut Erksan ŞENALP, “Kullanıcı Gözüyle VAM” başlıklı bir sunum gerçekleştirerek TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü Veri Analiz Merkezi ile ilgili deneyimlerini paylaştı. TÜİK verilerinin %90 temsil oranı bulunduğunu vurgulayan ŞENALP; “Veri Araştırma Merkezi artık Edirne’de nitelikli bir çalışma ortamıyla biz akademisyenlerin kullanımına açılmış durumda. Çok geniş kapsamlı, çok farklı alanlarda akademisyenler buradaki veri setinden imzalayacakları bir protokol ile faydalanabilirler. Bilimsel anlamda keşfedilecek çok şey var ve bu veri setinden kaliteli yayınlar çıkarabiliriz” diye konuştu. 

TÜİK VAM KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
Veri Analiz Merkezi Tanıtımı
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.