Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
13/11/2017 13:59:51 - 13/11/2017 13:59:51 - 15922 Okunma

Trakya Üniversiteler Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliği ile Üniversitemizin de yer aldığı dört Üniversitenin katılımıyla “Trakya Proje Pazarı AR-GE ve Teknolojileri Yarışması”, 07 Kasım 2017 tarihinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Yarışmanın açılışına Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı HANLIOĞLU, Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet ERDEM, Trakya Üniversitesi’ni temsilen Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat YURTCAN, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN ve Trakya Üniversiteler Birliği Sekreteri Doç. Dr. Aşkın KOYUNCU’nun yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, "Bugün burada bir ilki başlattık. İnşallah bu ilk uzun seneler sonra tüm Türkiye'de ve Trakya'da ses getirecek projelerin, yeni buluşların önünü açacaktır. Yaklaşık 6 aydır dört üniversitemiz ile birlikte yoğun bir çalışma içerisinde olduk. Bunun neticesinde yaklaşık 50 projeyi buraya getirebildik. En başarılı 10 projenin sunumunu bugün burada paylaşacağız. Amacımız üniversiteler bünyesinde bulunan Ar-ge'lerin kendi sınırları içerisinde kalmayıp tüm Trakya ve Türkiye genelinde değeri yüksek ürünler ortaya koyabilmesidir.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında “Biz dört üniversite olarak Trakya Proje Pazarı yapılması fikrini ortaya attık. Bu fikrin meyvelerini bugün burada almaya başladık. İlk defa yapılacak proje pazarı etkinliği önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Trakya Proje Pazarı etkinliğindeki amaç bir platform oluşturarak üniversiteler ile sanayiyi bir araya getirerek sanayinin ihtiyaç duyduğu projelerin ticarileştirmesi hedeflenmektedir” dedi.

Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat YURTCAN, Trakya Üniversiteler Birliği’nin gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında “2012 yılından beri Trakya Üniversiteler Birliği adı altında ‘Birlikten kuvvet doğar’  sözü kapsamında dört üniversitemiz ile ortak bir proje çalışması içerisinde olduk. Etkinliğin gerçekleştirilmesinde katkısı olan herkese teşekkür ederim” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet EERDEM, üniversitelerin eğitim öğretimin yanı sıra araştırma geliştirme görevlerinin de olduğunu hatırlatarak “Hızla gelişen Türkiye’de üniversitelerde gerçekleştirilen çalışmaların sanayi ile iş birliği içinde olması gerekliliği ortaya çıktı. Bugün gerçekleştirilen Trakya Proje Pazarı ile bu çalışmalara ön ayak olunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL, konuşmasında; “Trakya Üniversiteler Birliği Üst Kurulu, bu etkinliğin Balkan üniversitelerine de yayılması kararını aldı. Bilginin sırça köşkte değil de kullanıcıların elinde olması gerekir.  Bilgiyi üretenler ile bu bilgiyi kullanacaklar arasında bazen duvarlar oluşuyor. Bu tarz etkinlikler, bu duvarların aşılmasına vesile oluyor. Devir, yazılım ve bunları paylaşma devri. Bugünkü etkinliğin bir parçası olmaktan büyük bir mutluluk duyuyor, destek olanlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı HANLIOĞLU hayata geçirilen projelerin geleceğe ışık tutuğunu belirterek, "21. yüzyılda dünya ülkeleri, bilgi çağı ile birlikte bilgi alan ve satan ülkeler haline gelecektir. Kalkınmanın gereği budur ve bunun için de üniversiteler ile sanayicileri bir araya getirmek gerekir. Proje üretebilmek değil, onları hayata geçirebilmektir önemli olan. Ar-ge çalışmalarını hayata geçirdikten ve sanayici ile buluşturduktan sonra üniversitelerimizi teknoloji merkezi olmaya doğru götürerek beyin göçünü tersine döndürebileceğiz" dedi.

Nisan 2017’de başlayan Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı çalışmaları, Eylül 2017’de projelerin toplanması ve hakem sürecinin başlamasıyla devam etti. 50 projeden 36’sı değerlendirilmek üzere hakem heyetine gönderildi. 10 proje yarışmaya katılmak üzere seçildi. Uzmanlıklarına göre seçilen hakemlerce 11 farklı değerlendirme ölçütüne tabi tutulan 10 projeden 5’i ödül almaya layık görüldü.

Trakya Proje Pazarı

Facebook Twitter Google Plus
Trakya Proje Pazarı AR-GE ve Teknolojileri Yarışması
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.